Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Az olcsó fafűtés növeli a szálló finompor-szennyezést, a PAH-okat

Posted by Suggestor - 2013. december 29. vasárnap

 

Görögország fával fűt a téli hidegben – a gazdasági nehézségek, elszegényedés miatt.

„Melegedniük kell valahogy az embereknek, akkor is, ha csökken a foglalkoztatottság és nőnek az árak” – mondja Constantinos Sioutas professzor (Environmental Engineering, USC Viterbi School).

 

27% fölé kúszott a munkanélküliség 2013-ban. A fűtőolaj-árak csaknem megháromszorozódtak az utóbbi egy-két évben. A levegő minőségéből ítélve, a fázó görögök fával tüzelnek.

 

„A gazdasági nehézségek okozzák a problémát, az készteti a lakosokat alacsony minőségű fűtőanyag, fa vagy hulladékanyag égetésére, ami szennyezi a levegőt.”

 

A kutatók levegőmintákat gyűjtöttek, hogy bizonyítékot szerezzenek a szóbeszédből származó információ hitelességére.

 

A 2012, majd 2013 telén begyűjtött levegőminták a szálló finom por nagy arányú megnövekedését derítették föl. Ezek a részecskéknek a koncentrációja, amely fokozza a szívbetegség és a légzőszervi betegségek kockázatát, 26 mikrogram/négyzetméterről 36 mikrogram/négyzetméterre nőtt a gazdasági krízis kezdete óta.

 

Az amerikai környezetvédelmi hatóság előírása szerint 20 mikrogram/négyzetméter a 24 órás határérték. Ami ennél is rosszabb, egyes rákkeltő szerves vegyületek – policiklusos aromás szénhidrogének (PAH-ok) koncentrációja az ötszörösére ugrott a kutatás időszaka alatt.

 

A részecske-koncentráció a legmagasabb este volt, feltételezhetően többen fűtöttek ebben az időszakban. A minták elemzése kimutatta a levoglucosan, mannosan és a galactosan szerves vegyületek nagy arányú – két-ötszörös – jelenlétét, amelyek biomassza égetésére utalnak.

 

„A fa olcsó, de erősen negatív hatással van a levegő minőségére.”

 

Sioutas azt ajánlja, hogy hatóságok avatkozzanak be, hajtsanak végre hatékony levegőminőség-kontrollt. Egyik lehetséges hosszú távú megoldás a földgáz, de a kályhák katalizátorral való fölszerelése és az épületek energiahatékonyságának növelése is hatékony megoldás.

 

Forrás: http://www.sciencedaily.com/releases/2013/12/131219142321.htm

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: