Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Hóhiány van Szlovákiában

Posted by Suggestor - 2013. december 30. hétfő

 

 

A meleg időjárás komoly gondokat okoz a szlovákiai hegyekben is, ahol egyre kevesebb a hó.

A meleg december nem kedvez a szlovákiai téli központoknak, ahol folyamatosan romlanak a hóviszonyok. Ennek ellenére még a síközpontok több mint felében van elég sportolásra alkalmas hó, országszerte közel kétszáz karbantartott pálya várja sísport szerelmeseit.

 

A legtöbb hó a Magas-és az Alacsony-Tátrában van, bár több helyen ott is korlátozták a felvonók működését. Ez főleg Ótátrafüredre érvényes, míg a Csorba-tónál és Zsdiarban nincs gond, ott az összes sílift üzemel, igaz a hóréteg vastagsága nem több mint negyven centiméter.

 

Rosszabb a helyet az alacsonyabban fekvő helyeken, több síközpont a hóhiány miatt még ki sem nyitott az idén, van ahol teljesen elolvadt a hó. A meleg időben ugyanis a hóágyúzás sem hatásos, ez a módszer ugyanis mínusz kettő foktól használható, de mínusz nyolcnál a leghatékonyabb. A meteorológusok szerint a hegyekben az új évig biztosan melegebb lesz a tél a megszokottnál, számottevő lehülés és havazás a hétvégéig nem várható.

 

A Hegyi Mentőszolgálat figyelmeztetése szerint a vékonyabb hóréteg miatt veszélyesek a pályák, az elmúlt napokban több komoly baleset történt. A nem éppen kedvező időjárás ellenére a téli üdülőhelyek már szinte teljesen megteltek vendégekkel, szilveszterre már csak a kisebb hegyaljai településeken akad szabad szálláshely.

 

Szombaton a Magas-Tátrában megkezdődött az orosz és az ukrán vendégek hagyományos évvégi inváziója, a poprádi repülőtéren egymás után szálltak le a charter-járatok, főleg Moszkvából, Kijevből és Szentpétervárról. A keleti vendégek már előszeretettel a szlovákiai hegyekben ünneplik a pravoszláv karácsonyt, aminek főleg az itteni szálloda – és étteremtulajdonosok örülnek.

 

Nem véletlenül nevezik a helybeliek a mostani időszakot aranyhétnek, hisz ilyenkor sokkal többet lehet keresni, mint az év más időszakában. Az oroszokat és ukránokat a hóhiány sem zavarja, síelés helyett sokan választják az élményfürdőket, főleg a Liptószentmiklós melletti Tatralandiát, vagy a népszerű poprádi wellness-központot.

 

Forrás: http://inforadio.hu/hir/tudositoink/hir-605731

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.