Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Összefüggést találtak az autizmus tüneteinek javulása és a bélben élő mikrobák között

Posted by Suggestor - 2013. december 30. hétfő

A Cell (Sejt) folyóiratban megjelent írás, amely arról számol be, hogy a jótékony hatású baktériummal táplált egérnek javultak az autizmus-szerű tünetei, megerősíti a bélcsatornában élő mikrobák és az agyban végbe menő tevékenység között fennálló kapcsolatot.

Sőt, azt is kimutatja, hogy egy speciális probiotikum képes lehet visszafordítani az autizmus-szerű viselkedést az egér esetében.

A nemrégiben létrejött Autism Microbiome Consortium, amelynek tagjai közé tartoznak a Colorado, a Chicago és az Arizona Egyetem,  interdiszciplináris teamet hozott létre: a szakértők egész sora vizsgálja az autizmus és a bélcsatorna baktériumflórája közötti kapcsolatot.

A kutatók egy olyan technikát alkalmaztak a vemhes egereknél, amely az utódoknál autizmus-szerű viselkedést eredményezett. A kutatók megállapították, hogy az utódok bélcsatornájának baktérium-közössége jelentősen különbözött a kontrollcsoportétól.

Amikor az autizmus-szerű tüneteket mutató egereket egy bizonyos Bacteriodes fragilis nevű mikrobával etették (amely az immunrendszer erősítőjeként ismert), az ‘autista’ viselkedés jellegzetességei kevésbé fordultak elő.

Egyre gyűlnek a tudományos bizonyítékok arra nézve, hogy az emberi szervezetet otthonuknak tekintő mikrobák trilliói befolyásolják az egészséget: az elhízás-kockázatunkat, a cukorbetegség és a vastagbél-rák kockázatunkat, hogy csak néhányat említsünk.

Nemrég azt is felfedezték, hogy a bélbaktériumok hatnak az idegrendszerre is: lehetséges, hogy befolyásolják a gondolkodást, az érzelmeket és a mentális egészséget, mondta Knight professzor (University of Colorado, Boulder).

Az Autizmus Mikrobiomját vizsgáló Konzorcium tovább tanulmányozza az autista emberek baktériumflóráját – akik a nagyközönségnél nagyobb mértékben szenvednek gyomor-bélrendszeri tünetektől.

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2013-12/uoca-rla121813.php

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: