Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A magas vérnyomás veszélyesebb a nőkre nézve

Posted by Suggestor - 2014. január 4. szombat

 

Az érbetegségek nagyobb kockázatának vannak kitéve a magas vérnyomásos nők, mint férfitársaik – állapították meg a Wake Forest Baptist Medical Center munkatársai (Észak-Karolina), és jelentős eltéréseket állapítottak meg a magas vérnyomást előidéző mechanizmusokban.

Hagyományosan az orvosok úgy gondolják, hogy a magas vérnyomás ugyanaz, akár férfiról van szó, akár nőről, és a kezelését is ugyanezen az elgondolás irányította.

Dr. Carlos Ferrario sebészprofesszor a magas vérnyomásban jelentkező nembéli különbségek kimutatására 100 férfit és nőt vizsgált meg, akiknek kezeletlen magas vérnyomásuk mellett semmi súlyosabb betegségük nem volt. (A betegek 53 évesek vagy idősebbek voltak.)

Speciális teszteket végeztek el, amelyek kimutatták, hogy a páciensek  szívét és vérereit egyelőre nem károsította a magas vérnyomás. Ezek a tesztek mérték a vér keringetéséhez felhasznált erőt (hemodinamikai jellemzőket) és  a magas vérnyomás kialakulásához vezető hormonális hátteret.

Az ugyanazon vérnyomás-értéket mutató férfiakkal összehasonlítva, a nőknek 30-40 százalékkal több érbetegségük volt, állapították meg a kutatók.

A nők kardiovaszkuláris rendszerében fiziológiai különbségeket figyeltek meg, a vérnyomást szabályozó hormonok típusában és koncentrációjában.

A professzor és munkatársai véleménye szerint ezek olyan tényezők, amelyek befolyásolják a szívbetegségek gyakoriságát és súlyosságát.

Új kezelési előírásokra van szükség, mondja Dr. Ferrario, a nők magas vérnyomásának kezelésére, korábban és agresszívebben kell kezelni, mint a férfiaknál.

Az utóbbi 20-30 évben a férfiak szív- érrendszeri halálozásában jelentős csökkenés mutatkozott, a nőknél ez a csökkenés nem jelentkezett. A szívbetegség ma is vezető oka a nők halálozásának.

Forrás: http://www.medicalnewstoday.com/articles/270747.php

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.