Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Ha elhagyja a dohányzást, csökken a hályogoperáció kockázata

Posted by Suggestor - 2014. január 5. vasárnap

 

Egy nagyszabású svéd vizsgálatban megnézték a szürke hályog és a dohányzás esetleges kapcsolatát: megállapították, ha napi 15 cigarettát szív el, az 42 százalékkal megnöveli a szürke hályog operáció szükségességét.

A szürke hályog világelső a látásromlás – vakság  előidézésében, és a dohányzásról is megállapították már, hogy kockázati tényező a szürke hályog – és a vakság kialakulásában. Azt azonban nem lehetett tudni, előnnyel jár-e – csökkenti-e a szürke hályog kifejlődésének veszélyét – , ha valaki abbahagyja a dohányzást.

Összesen 44 371 svéd férfit vizsgáltak, 45 – 79 év közöttieket. 1997-ben kitöltöttek egy kérdőívet, amelyben a dohányzási szokásaikról és életmódjukról kérdezték meg őket.

Ez a kutatás kiderítette, hogy a dohányzással felhagyóknak csökkent a kockázatuk a hályogműtétre.

Az adatok elemzéséből kitűnt, hogy – bár a kockázat évtizedeken át fennáll – a dohányzás elhagyása után, a dohányzás-mentes életmód csökkenti a hályogműtét szükségességét.

„Minél erősebb dohányos valaki, annál hosszabb idő kell ahhoz, hogy csökkenjen a kockázat. Kutatásunk a dohányzás minél előbbi abbahagyását hangsúlyozza, és a dohányfüst kerülését” – vonta le a következtetést Dr. Birgitta Ejdervik Lindblad, az Orebro Egyetemi Kórház orvosa.

A látásromlás kockázata azonban nem egyedül a szürke hályogra terjed ki, más súlyos szembetegséget is okozhat dohányzás: makuladegenerációt, szemgyulladást.

Hogyan károsítja a dohányzás a szemlencsét?

Az orvosok szerint a valószínű ok az oxidatív stressz: „szabad gyökök keletkezése és az antioxidánsok alacsony szintje.”

„A szem hosszú ideig tartó oxidatív stressze oda vezet, hogy felgyűlnek a károsodott lencse-fehérjék, ezek idézik elő a hályogképződést. A cigarettafüst mérgező fémionokat is tartalmaz, a kadmium akkumulálódhat a dohányosok hályogos szemlencséjében. A dohányzás abbahagyása idővel csökkenti a kockázatot, ami arra utal, hogy a szemlencse képes bizonyos mértékű regenerálódásra, azzal, hogy abbamaradt az oxidatív stressz, bár ez elég hosszú ideig tart egy erősebb dohányos esetében” – mondják a kutatók.

Forrás: http://www.medicalnewstoday.com/articles/270731.php

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.