Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Vegyületek, amelyek százszor veszélyesebb levegőszennyezők az eddig ismerteknél

Posted by Suggestor - 2014. január 7. kedd

 

Az Environmental Science and Technology című szakmai folyóiratban jelent meg egy írás, amely felhívja a figyelmet  egy sor vegyület ártalmaira, amelyek létezéséről eddig fogalmunk sem volt.  Az újonnan megismert vegyületek keletkezési helye az égés: a kipufogógázoktól a grillezett húsokig. Az eddig ismert vegyületek, amelyekből keletkeznek, ismert karcinogének (rákkeltők), de ezek az anyagok még azokat is felülmúlják.

Az új vegyületeket olyan laborkörülmények között azonosították, amelyek azok keletkezési feltételeit utánozták: a gépkocsik égésterét és a láng fölött grillezett hús körülményeit.

„Több vegyület, amit felfedeztünk, sokkal jobban károsítja a genetikai anyagot, mint azt előzetesen gondoltuk, és tovább képes létezni a környezetben, súlyos levegőszennyezés formájában – akár a járművek, akár egyes ételkészítési típusok által” – mondja Staci Simonich, kémia és toxikológia professzor (Oregon State University)

„A kutatásnak ezen a pontján nem tudjuk megmondani, milyen koncentrációban lehetnek jelen, ezt majd a kutatás következő fázisa fogja feltárni.”

A policiklikus aromás szénhidrogének (PAH-ok) voltak azok a ‘szülővegyületek,’ amelyeket vizsgáltak a kutatók. Ezek szinte minden típusú égésnél képződnek, a fafűtésű kályhától a gépkocsi motorig, a cigarettától a széntüzelésű erőműig.

Több PAH-ról, mint a benzopirénről, tudott, hogy karcinogén, de a kutatók szerint jóval több egészségkárosodást okozhat, mint eddig hitték. A PAH-ok azonban még ennél is problematikusabbak, amikor a nitrogénnel interakcióba lépnek. Ekkor keletkeznek az eddig ismeretlen vegyületek: a NPAH-ok.

A kutatás szerint a NPAH-ok mutagenicitása (genetikai károsító hatása) 6x – 432x nagyobb, amiatt, hogy  egy nitrogéncsoport kötődik hozzájuk, ha két nitrogéncsoport, akkor 272x – 467x nagyobb arányban károsítanak. (A mutagének olyan kémiai anyagok, amelyek DNS-károsodást, ezáltal rákot képesek okozni a sejtekben.)

A PAH-ok a levegőben lebegő szilárd vagy cseppfolyós részecskék (‘szálló por’, PM) felületén ülnek meg, és a PM méretétől függően még erősebben károsítják az egészséget.

Forrás:

http://oregonstate.edu/ua/ncs/archives/2014/jan/new-compounds-discovered-are-hundreds-times-more-mutagenic

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.