Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Természethiányból fakadó mentális betegség

Posted by Suggestor - 2014. január 10. péntek

 

10 évvel azután, hogy ez a megnevezés bevonult az orvosi szótárba, egy kutatás elsőként bizonyítja, hogy a városi zöldfelületek lényegesen és tartósan javítják a mentális egészséget – ezzel érvelve a városi parkok fenntartása mellett.

A tanulmányt a Environmental Science & Technology (Környezettudomány és Technika) című folyóirat közölte, amely az American Chemical Society lapja.

Mathew P. White és munkatársai megjegyzik, hogy a mentális egészség károsodása jelentős közegészségügyi probléma: a depresszív rendellenesség vezeti a munkaképtelenséggel járó betegségek listáját a közepes- és magas jövedelmű országokban.

A kutatók egy része szerint a depresszióért részben a megnövekedett urbanizáció a felelős: a fejlett világ lakosságának 80 százaléka olyan városi környezetben él, ami kevés teret enged a természetnek.

Más kutatások kapcsolatot feltételeznek az élettel való elégedettség és a zöld területek megléte, illetve hiánya között, de ezidáig még nem volt olyan kutatás, amelyik meggyőző bizonyítékot nyújtott volna a természet és a jó közérzet hosszú távú összefüggésére.

White csapata ezt a kérdést vizsgálta.

Összevetették azon emberek százainak mentális egészségét, akik Angliában a szürke városi környezetből zöldebb környékre költöztek, azokéval, akik az ellenkező irányba: zöld környékről városi betonba migráltak.

A mentális egészségre vonatkozó adatok azt mutatták, hogy a zöldebb területekre költözők boldogabbak, elégedettebbek voltak a költözés utáni három éven át – ameddig a vizsgálat tartott.

„A zöldebb városi területekre költözés a mentális egészség hosszú távú javulásával volt összefüggésben, ami arra enged következtetni, hogy az a környezetpolitika, amely növeli a városi zöldterületeket, jelentős közegészségügyi hasznot hajt, ami hosszú távon fenn is marad.”

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2014-01/acs-gs010814.php

3 hozzászólás to “Természethiányból fakadó mentális betegség”

  1. uniohid said

    “… a városi zöldfelületek lényegesen és tartósan javítják a mentális egészséget …” – Talán mégsem kellene gyilkolni a Városligetet !

    • Névtelen said

      És nem csak a Városliget van Budapesten sem. És nem csak a budai hegyek és a Margit-sziget. Rengeteg kisebb-nagyobb parkocska is van, a lakótelepeken is a játszóterekhez kapcsolódó kis parkok is nagyon sokat számítanak, akkor is, ha tényleg csak néhány fa és 20-30 négyzetméter gyep. Mindegyik fontos, nemcsak a Városliget.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.