Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Az alvás valójában takarékoskodás az energiával, hogy fussa tanulásra, memóriára

Posted by Suggestor - 2014. január 13. hétfő

 

Miért van szüksége az állatvilág minden szereplőjének, és az embernek is, alvásra? Hiszen az alvás kockázatos: lekapcsol bennünket a környezetről, nem érzékeljük a veszélyeket, nem tudunk élelmet keresni, párt választani a nap nagy részében.

 

A Wisconsin Egyetem két neves alváskutatója szerint nem azért, mert az alvás megerősíti az agyi kapcsolatokat, ellenkezőleg: az alvás gyengíti a kapcsolatokat az agysejtek között, hogy energiát takarítson meg, elkerülje a sejtek túlterhelését, fenntartsa az idegsejteknek azt a képességét, hogy az ingerekre szelektíven válaszoljanak.

 

Az alvás az ár, amit az agynak meg kell fizetnie a tanulásért és az emlékezésért. Amikor ébren vagyunk, tanulással megerősítjük a szinaptikus kapcsolatokat, szerte az agyunkban, ami energiát igényel, és megtölti az agyat új információval. Az alvással lehetővé tesszük az agyunknak, hogy pihenjen, segítve az újonnan tanultakat integrálni, és másnap mindent újra kezdeni” – magyarázza Dr. Giulio Tononi.

 

Miért kell az agynak pihennie, lekapcsolnia?

 

Az alvás újra normalizálja az agyban a kapcsolatokat (mondjuk egy egész napos kerékpározni tanulás után), a környezetről szerzett teljes tudása alapján, nem egy részleges fontosságú input és egyetlen nap után” – mondja Tononi.

 

Azért nem felejtünk el biciklizni egyetlen éjszakai alvás után, mert azokat az aktív kapcsolatokat, amelyeket használtunk, kisebb mértékben fogja az agy lekapcsolni, mint amelyek nem vettek részt az aznapi tanulásban.

 

Az egyik általános vélekedés az, hogy az alvás segíti az emlékezést, az éber állapotban tanultak idegi kapcsolatainak erősítésével.

 

Tononi és professzortársa, Dr. Chiara Cirelli úgy véli, hogy az emlékképek megerősítése és integrálása csakúgy, mint a tanulás képességének helyreállítása – mind-mind az alvásnak azon képességéből fakadnak, hogy csökkenteni tudja a szinaptikus kapcsolatok erősségét.

 

A kutatás újabb kérdéseket is fölvet: az egyik ilyen kérdés az, vajon az agy éber állapotban képes-e csak egynéhány áramkört ébren tartva, a többit lekapcsolni, így pihenni. Vagy: mi a specifikus funkciója a REM-alvásnak (amikor ámodunk)?

 

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2014-01/uow-she010914.php

 

 

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: