Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A patkányok kimentik társukat a csapdából

Posted by Suggestor - 2014. január 15. szerda

 

A patkányok együttérzést tanúsítanak, kimentik a társukat a csapdából, sőt, idegen, ismeretlen fajtát is kimentenek, azzal a feltétellel, hogy már volt előzetes, pozitív társas tapasztalatuk a fajtájával kapcsolatban.

Ez esetben nem a genetika, nem a rokonság dönt, hanem a társas interakció, a személyes tapasztalat.

A más törzsbe tartozó állatot befogadó, felnevelő törzs már nem számít idegennek, ezért a rájuk hasonlítónak – még ha ismeretlen is -, segít az egyed, amit idegennek különben nem tesz meg. A társas tapasztalat tehát kiterjeszthető.

„A pro-szociális (segítő) magatartás – úgy tűnik – csak a tapasztalattól függ” – mondja Inbal Bartal (University of Chicago, post doctoral fellow). „Ha a felnevelés során vagy felnőtt állatként társas kapcsolatba kerül más egyedekkel, kiterjesztheti a segítő viselkedést ismeretlen egyedek csoportjaira. Még az ember esetében is kimutatták, hogy a különböző környezeti hatások csökkentik az előítéletet, növelik a segítő magatartás esélyét.”

2011-ben fedezte föl Bartal és professzora, Peggy Mason, hogy a patkányok empátia-szerű segítő magatartást tanúsítanak. Rendszeresen kiszabadították a társaikat az átlátszó falú csapdából – szemmel láthatóan – csupán együttérzésből.

Meg akarták tudni a kutatók, vajon idegen fajtársak irányában ugyanígy viselkednek-e.

Két törzzsel dolgoztak, egy albinóval és egy fekete-fehérrel. A szabad patkányok mindig albinók voltak. Előbb idegen albinó törzsbelieket szabadítottak ki a csapdából, amelyekkel azelőtt sohasem találkoztak. 12 napon át gyakorolták a kiszabadítást: már könnyedén kinyitották a csapda ajtaját az idegen albinók előtt. Amikor azonban fekete-fehér idegeneket zártak be a kutatók, az albinó patkányok többsége nem nyitotta ki az ajtót a fogva tartottnak. Ezzel szemben azok az albinó patkányok, amelyek egy ketrecben voltak (két héttel azelőtt) a fekete-fehérekkel, rendszeresen kiszabadították fekete-fehér ketrectársaikat.

A teszttel azt is kimutatták, nem kell, hogy ismerje a szabadító azt az egyedet, amelyik a csapdában van, azért, hogy segítsen neki, de ismernie kell ‘valakit közülük’.

Vajon az újszülött patkány, ha más törzsbeli anya neveli föl, hogy viselkedik? Egy albinót fekete-fehér anya nevelt, fekete-fehér alomban. Soha nem találkozott saját fajtájabelivel. Amikor a viselkedését tesztelték, mindig kiszabadította a befogott fekete-fehéret, és soha az albinót.

„A patkányok képesek kategorizálni, csoportba osztani a többieket és képesek módosítani a szociális viselkedésüket  csoportba tartozás  szerint. A genetikai hasonlóság, a rokonság nem befolyásolja őket.”

„A patkányoknak nincsen veleszületett identitásuk, sem motivációjuk arra, hogy a saját fajtájuknak segítsenek” – magyarázza Mason. „Egyedül a társas kapcsolatokon keresztül formálódik az együttérzésük és segíteni akarásuk. Amit látnak, az formálja őket.”

„Más, különböző egyedekkel való kapcsolat, ennek a megtapasztalása motiválja az egyedeket arra, hogy jól bánjanak társaikkal, akár hasonlítanak, akár nem hasonlítanak rájuk” – fűzte hozzá Mason. „Úgy gondolom, eredményeink sok mindent elárulnak az emberi társadalomról.”

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2014-01/uocm-sed010714.php

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.