Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Az öreg fák gyorsabban nőnek

Posted by Suggestor - 2014. január 16. csütörtök

 

A fák mérésének eredményei a világ minden részéből azt mutatják, hogy a legtöbb fafajnak nem hogy nem lassul, inkább gyorsul a növekedési üteme, ahogy a fa öregebbé és terjedelmesebbé válik.

A fák gyorsabban vastagszanak, amikor már nagyok, számolt be róla a Smithsonian Tropical Research Institute tanulmánya, amely a Nature folyóiratban jelent meg. Ezért az öreg fáknak nagyobb szerepük van a széndioxid légkörből való kivonásában.

Richard Condit, a Smithsonian Intézet munkatársa több, mint 600 000 fának (403 fajhoz tartoztak) a mért értékeit interpretálva kijelentette, hogy „ahelyett, hogy lelassulna vagy leállna a növekedésük és szénfelvételük, ahogy eddig feltételeztük, a legöregebb fák többségének a világ erdeiben valójában gyorsul a növekedése, és több szenet vesznek fel.”

„Ha az ember növekedése ugyanolyan ütemben gyorsulna, fél tonnát nyomnánk felnőttként, és meghaladnánk a tonnát nyugdíjba vonulásunkkor” – jegyzi meg Nate Stephenson, erdő-ökológus (USA Geological Survey).

Az azonban még további vizsgálat tárgyát képezi, hogy az egyes fák felgyorsult növekedése az öregedő erdőben egyben nagyobb széntároló kapacitást jelent-e. Az ENSZ programjai (REDD+) azon az elképzelésen alapulnak, hogy az erdők megőrzése és az újraerdősítés a globális felmelegedés ellen hat: csökkenti a széndioxidot a légkörben.

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2014-01/stri-tgf011514.php

2 hozzászólás to “Az öreg fák gyorsabban nőnek”

 1. gyuri said

  Egyáltalán nem meglepő. A növény, mint nevében is benne van, élete végéig NŐL, NÖVekszik – ezért NÖVény (az állat megÁLL a növekedésben, ha eléri a felnőttkort, ezért ÁLLat). Csodás magyar nyelv 🙂
  Valóban, a fák csodálatos élőlények. Gondoljunk bele: átmérője növekedtével mindig nagyobb kerületű évgyűrűket kell létrehoznia, ráadásul magasodik is. Ezenkívül egy fának, minél nagyobb a tömege, értelemszerűen annál több energiát kell felhasználnia saját (fa)testtömege fenntartására, minél nagyobb, annál inkább növekszik.
  Bár ne tarolnánk le az erdeinket idejekorán, vágásérettnek kikiáltva őket…
  De ehhez a tartós, több generációt kiszolgáló bútorok, faszerkezetek tervezésére, gyártására volna szükség.
  Fenntarthatóság megint befigyel 🙂
  Különben meg hiába verjük a mellünket, hogy az éves fanövekmény gyarapszik: szépen leszünk, ha huszon-harmincon-x év múltán az erdősültségünk soha nem látott mértékű lesz, csak éppen az átlagos törzsátmérő lesz karvastagságnyi…

 2. uniohid said

  Meglepő! : )

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.