Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Az afrikai rejtély: miért kevesebb a gyomorrák Afrikában?

Posted by Suggestor - 2014. január 18. szombat

 

Az ember és a Helicobacter pylori közös evolúciója csökkenti a gyomorrák kockázatát az afrikai ősökkel rendelkező embereknél – állapították meg a Geisel School of Medicine at Dartmouth kutatói.

A gyomorrák kifejlődése – a Helicobacter pylori fertőzötteknél, akik a világ népességének felét teszik ki – attól függ, milyen ősöktől származik a baktérium, és milyen ősei voltak a illető személynek.

Ez a mikroba általában kisebb gyulladást szokott okozni a gyomorban,  ugyanakkor ez az elsődleges oka a gyomorráknak is. (Rákhalálozásban a világon a második a gyomorrák.)

Scott Williams és csapata 233 embert vizsgált meg Kolumbiában. Az egyik populáció egy tengerparti faluban, a másik egy hegyi falucskában lakott. Mind a két faluban egyforma volt (90% körüli) a H. pylori fertőzöttség, de a gyomorrák 25-ször több áldozatot szedett a hegyi faluban.

A kutatók részletesen megvizsgálták a népesség eredetét: a tengerparti faluban elsősorban afrikai leszármazottak éltek, és az őket megfertőző Helicobacter pylori fő komponense is Afrikából származott.

A hegyi faluban az emberek amerikai indián leszármazottak voltak, nagyon kevés afrikai beütéssel, a H. pylori döntően Európából származott.

Amikor megvizsgálták a kutatók az összefüggést az emberi leszármazás, a H. pylori törzs leszármazása és a gyomorbetegségek súlyossága között, az alábbi megállapításokat tették:

  • Az európai és az amerikai indián származású embereknek nagyobb a kockázata arra nézve, hogy súlyosabb gyulladások jöjjenek létre náluk, mint az afrikai leszármazottaknál.

  • Ha az európai és az amerikai indián származású embereket afrikai eredetű H. pylori fertőz meg, rosszabb kimenetelű betegségre számíthatnak, mintha európai törzs fertőzte volna meg.

  • Mindkét faluban azok, akiknek a legkisebb százalékban voltak a felmenői között afrikaiak, súlyosabb betegségre számíthattak, mint azok, akinek nagy százalékban afrikaiak voltak az ősei.

A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy az ember és a H. pylori közös evolúciója csökkentette a gyomorrák kockázatát az afrikai leszármazottaknál.

A kolumbiai kutatás rávilágít, miért alacsony a gyomorrák Afrikában, annak ellenére, hogy magas a H. pylori-val való fertőzöttség, amit ‘afrikai rejtélyként’ emlegettek.

„Dr. Williams kutatása rendkívül fontos egy olyan világban, ahol a földrajzi határok folyamatosan elmosódnak” – jegyezte meg A. Kramer, mikrobiológus. Ez a kutatás kezdi megértetni velünk, hogyan befolyásolja a mikrobáink összessége betegségkockázatunkat.

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2014-01/tgso-rdt011514.php

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.