Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A megfelelő D-vitamin szint csökkenti a szklerózis multiplex súlyosságát

Posted by Suggestor - 2014. január 21. kedd

 

A Harvard Közegészség-tudományi Egyetem kutatói felfedezték, hogy a szklerózis multiplexben (SM) szenvedőknek a vérében ha alacsony a D-vitamin (25-hydroxyvitamin D) koncentrációja, az a betegség súlyosságát vetíti előre, és gyorsítja a progresszióját (előrehaladását).

„Mivel igen gyakori a D-vitamin hiány, és könnyen és biztonságosan ki lehet küszöbölni szájon át szedhető táplálékkiegészítővel, kutatásunk sok szklerózis multiplexben szenvedő betegnek nyújthat jobb kilátásokat”- mondja Alberto Ascherio professzor.

Az SM a központi idegrendszer megbetegedése, problémát okoz az izmok, a látás, az egyensúly, az érzelmek és a gondolkodás kontrollálásában.

Korábbi kutatások már kimutatták a kapcsolatot az alacsony D-vitamin koncentráció és a szklerózis multiplex kifejlődése, illetve tüneteinek rosszabbodása között, de nem volt világos, hogy az alacsony D-vitamin szint okozója vagy inkább velejárója-e a betegségnek. Akkor ugyanis olyan szklerózis multiplexes betegeket vizsgáltak, akiknél a betegség már hosszú ideje fennállt. Az új kutatás a betegség első tüneteinek jelentkezésekor jegyezte fel a D-vitamin koncentrációt.

465 szklerózis multiplexes beteg adatait elemezték európai országokból, Izraelből és Kanadából, akik 2002-ben és 2003-ban kerültek be egy vizsgálatba, amely az interferon béta-1b kezelés hatékonyságát mérte.

A vizsgálatba bekerüléskor, majd rendszeres időközönként mérték a beteg D-vitamin koncentrációját, a betegség tüneteit és előrehaladását öt éven át.

Megállapították, hogy azok a korai stádiumban levő szklerózis multiplex betegek, akiknek a D-vitamin szintje megfelelő volt, 57 százalékkal kevesebb új agyi lézióval (károsodással) rendelkeztek, 57 százalékkal kevesebb visszaesést mutattak, és 25 százalékkal kevesebb volt az agyuk éves sérülés-növekedése, mint a D-vitamin hiányos állapotúaknak.

Az agytömeg-vesztés, ami a rokkantság fontos előrejelzője, szintén alacsonyabb volt a megfelelő D-vitamin szinttel rendelkező páciensek körében.

Az eredmények azt mutatják, hogy a D-vitaminnak erős a védőhatása a szklerózis multiplex folyamatával szemben, ezért a D-vitamin hiányt, ami széleskörű mind Európában, mind az USA-ban, korrigálni kell.

„A D-vitamin előnyei hozzáadódnak az interferon béta-1b hatásához, kutatásunk bizonyítja, hogy minden újonnan diagnosztizált SM beteg kezelésének része kell, hogy legyen a D-vitamin szint megállapítása és a hiány korrigálása” – vonja le a következtetést Ascherio professzor.

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2014-01/hsop-bvd011714.php

Hírdetés

6 hozzászólás a “A megfelelő D-vitamin szint csökkenti a szklerózis multiplex súlyosságát”

 1. A gond csak az, mivel a test felmelegedésével romlik az ingerületvezetés, ezelőtt kimondottan nem ajánlották a betegeknek a napozást. A D vitamin pótlásról pedig nem is hallottak. Pár éve került csak előtérbe a D vitamin, remélem az újabb betegeknek segíteni fog.

 2. Sándor said

  Azért ez nem annyira forradalmi újdonság, sok ilyen kutatási eredmény volt már korábban is:

  https://www.google.hu/search?q=sclerosis+multiplex+napoz%C3%A1s

 3. Sándor said

  Ezek az eredmények mindenképpen nagyon fontosak: reményt, esélyt, lehetőséget adnak az SM-betegeknek. Remélem, minél több orvoshoz és az SM betegeket támogató klubokhoz, újságokhoz, szervezetekhez is eljut az információ.

 4. uniohid said

  “… a D-vitaminnak erős a védőhatása a szklerózis multiplex folyamatával szemben, ezért a D-vitamin hiányt, ami széleskörű mind Európában, mind az USA-ban, korrigálni kell.”

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: