Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A felhalmozott tudásmennyiség miatt lassul le idősebb korban az agy

Posted by Suggestor - 2014. január 22. szerda

 

Mindeddig úgy gondoltuk, hogy a magasabb életkor miatt lassulnak le  az agyfunkciók, de egy újabb kutatás amellett érvel, hogy az öregebb agynak egyre növekvő mennyiségű tudásanyagot kell feldolgoznia, ami hosszabb időt igényel. Ez az, amit – helytelenül – kapacitáscsökkenésként szoktak azonosítani.

Dr. Michael Ramscar (Tübingeni Egyetem) kritikusan tekint arra a  hagyományos érvelésre,  hogy a felnőttkor folyamán kognitív (tanulási) képességünk fokozatosan hanyatlik. Ő és csapata, ahelyett, hogy a hanyatlásra kerestek volna bizonyítékot, felfedezték, hogy a legtöbb mérőeszköz, ami a kognitív képességet méri, hibás:

a megnövekedett tudásanyagot összekeveri a kapacitáscsökkenéssel.

Dr. Ramscar és teamje számítógépeket úgy programoztak, mintha emberek lennének: olvassanak el bizonyos mennyiségű anyagot minden nap, tanuljanak új ismereteket.

Ha korlátozott mennyiségű anyagot engedtek elolvasni a komputernek, a kognitív tesztek a teljesítményét olyannak mutatták, mint egy fiatal felnőttnek a teljesítményét.

De ha a számítógépet olyan mennyiségű adatnak tették ki, mint amit egy életen át gyűjt össze az ember, a teljesítménye egy öreg emberéhez hasonlított. Gyakran lett lassú. Nem azért, mintha a feldolgozási kapacitása csökkent volna, hanem mert megnőtt a ‘tapasztalata’ – azaz megnőtt a számítógép adatbázisa, több adatot kellett feldolgoznia – és a feldolgozás időt igényel.

„Mit jelent ez, ha a mi korosodó agyunkra akarjuk értelmezni, például a növekvő nehézségre, amivel egy szót emlékezetünkbe idézünk? Hagyományosan azt a megállapítást tesszük, hogy romlik a szómemóriánk, ahogy öregszünk. De a Nagy Adatbázis megfordítja ezt az elképzelést” – magyarázza Dr. Ramscar.

„A technika lehetőséget ad ma már arra, hogy kvantitatív (mennyiségi) becsléseket végezzünk, mennyi szót kell élete folyamán megtanulni egy embernek. Meg lehet ebből állapítani, mekkora kihívást jelent az emlékezetnek a növekvő tudásanyag tárolása, behívása a tényleges memóriateljesítményhez.”

„Képzeljünk el egy személyt, aki két embernek tudja a születésnapját, tökéletes pontossággal. Önök azt mondják, hogy ennek a személynek jobb a memóriája, mint annak, aki 2000 embernek tudja a születési dátumát, de ‘csak ‘ tíz esetből kilencben egyezik a személy és a születésnap?”

„Ideje újragondolni, mit is tartunk az öregedő agyról, mielőtt a fals feltételezések olyan döntéseket és olyan politikát eredményeznek, ami marginalizálja az öregeket, és értékes társadalmi erőforrást pazarol olyan problémák orvoslására, amelyek nem is léteznek” – írja Dr. Ramscar a Cognitive Science című folyóiratban.

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2014-01/w-obs012114.php

Egy hozzászólás a “A felhalmozott tudásmennyiség miatt lassul le idősebb korban az agy”

  1. uniohid said

    „Ideje újragondolni, mit is tartunk az öregedő agyról, mielőtt a fals feltételezések olyan döntéseket és olyan politikát eredményeznek, ami marginalizálja az öregeket,…” – Szép gondolat, kár, hogy a modell érvényessége vitatható : ).

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: