Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A városok kiterjedt külterületei a felelősek a háztartások szénlábnyomának 50%-áért

Posted by Suggestor - 2014. január 23. csütörtök

Az amerikai városok az utóbbi időben igyekeznek városközpontokat kialakítani, koncentrálódni, hogy csökkentsék üvegházgáz-kibocsátásukat. Sok helyütt azonban a terjedelmes külvárosi zöldövezetek nagy szénlábnyoma semmissé teszi a törekvéseiket. Az Amerikai Kémiai Társaság lapjában, az Environmental Science & Technology-ban megjelent beszámoló szerint a háztartások szénlábnyomának a felét is kiteszi a tágas külterületeken élő emberek szénkibocsátása.

Christopher Jones és Daniel M. Kammen (University of California, Berkeley), a szerzők hangsúlyozzák, hogy az amerikai háztartások – bár a Föld lakosságának mindössze 4,3 százalékát teszik ki – a világ üvegházgáz-kibocsátásának 20 százalékáért felelősek éves szinten.

A fenyegető klímaváltozás csökkentése érdekében az államok kormányzói és a városok polgármesterei ígéretet tettek arra, hogy csökkentik államuk, városuk kibocsátását. Ehhez azonban szükség volna a háztartások szénlábnyomának összetételére, mértékére. Az eddigi kutatások, amelyeket végeztek a tárgyban, többségükben kicsik és nem jól használhatóak.

Jones és Kammen nagyobb léptékű kutatást végzett: országos felmérés adatainak felhasználásával felépítettek egy analitikai modellt, hogy megbecsüljék az átlagos háztartás szénlábnyomát – mintegy 30 000 irányítószámot, 10 000 várost figyelembe véve az USA 50 államában. Az alkalmazott technika integrálja a szektorokat: a közlekedést, a háztartási energia-felhasználást, az élelmiszer-fogyasztást, áruk és szolgáltatások vásárlását.

Találtak egy sor meglepő dolgot: például, a sűrűn lakott zöldövezetek lakóinak lényegesen magasabb a szénlábnyomuk, mint a ritkábban lakott zöldövezetek lakosságának, de hatalmas a különbség a városok között is.

A szerzők arra a következtetésre jutottak, hogy “teljesen új megközelítésre, testre szabott, közösségi szintű szén-menedzsmentre volna sürgősen szükség.”

Nem mellékesen, Jones és Kammen szerkesztették az amerikai lakosság számára használható szénlábnyom-térképet és szénlábnyom-kalkulátort: http://coolclimate.berkeley.edu/maps, illetve http://coolclimate.berkeley.edu/carboncalculator.

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2014-01/acs-ssa012214.php

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.