Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Hazudni fárasztó

Posted by Suggestor - 2014. január 24. péntek

 

Azt állítják a University of Toronto kutatói, hogy az egyének elégedettebbek, amikor igazmondásukért kapnak jutalmat az agyuktól, mintha ugyanazt a jutalmat csalás útján érik el.

Az agyi képalkotó módszer tanúsága szerint, az emberek az igazmondást érzik jutalmazóbbnak, a hazugságot ‘fárasztóbbnak’.

„Az eredményeink arra utalnak, hogy az emberek jutalmazóbbnak találják az igazmondást, mint a hazugságot a csalás többféle típusában is” – mondja Kang Lee professzor.

A kanadai egyetem több kínai egyetemmel karöltve végezte a kutatást, amely két különböző típusú csalási helyzetet foglalt magába, a kutatás résztvevői is kínaiak voltak.

Az egyik esetben az a fél, akinek hazudnak, nem tud róla, hogy hazugsággal traktálják. A másik esetben a hazudó tisztában van vele, hogy átlátnak a szándékán, például, amikor blöfföl a pókerben.

A kutatókat meglepte, hogy a hazudó félnek a kérgi jutalmazó rendszere akkor volt aktívabb, amikor igazat mondott (úgy tűnik, a természet az igazmondást preferálja).

A becsapás mindkét típusánál, ha hazugságot mondtak, az az agytól nagyobb munkát kívánt meg a frontális lebenyben, mintha igazat mondtak. Ebből az következik, hogy hazudni megterhelő dolog, megterhelőbb, mint igazat mondani, több erőforrást emészt fel.

A kutatók remélik, hogy hozzájárultak a hazudókban lejátszódó idegi mechanizmus megértéséhez, és hozzásegítenek a kóros hazudozók diagnosztizálásához: ugyanis valószínűleg eltérő idegi válasz érkezik hazugság, illetve igazmondás esetén.

Forrás: http://media.utoronto.ca/media-releases/liars-find-it-more-rewarding-to-tell-truth-than-fib-when-deceiving-others/

2 hozzászólás to “Hazudni fárasztó”

  1. Sándor said

    A kutatást kínai embereken végezték, tehát rájuk ez igaz. Kiváncsi lennék, nyugati politikusokkal is hasonló-e a helyzet… 😉

  2. uniohid said

    És mi van az ún. kegyes hazugsággal? Továbbá “Hazudj igazat!” : )

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.