Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A fertőzéssel járó gyulladás főként az idősek memóriáját károsítja

Posted by Suggestor - 2014. január 25. szombat

A gyulladás egy ideje már összekapcsolódik a tudósok gondolkodásában az Alzheimer-kórral. A súlyos fertőzések, mint az influenza, amelyek komoly gyulladást okoznak, ronthatják még az egészséges öreg emberek kognitív funkcióját is. A Biological Psychiatry című folyóiratban közölt kutatási eredmény segít magyarázatot találni arra, miért rontja a gyulladás a memóriát.

A Brighton and Sussex Medical School teamje szkennelte (PET-tel, pozitron emissziós tomográffal végezték a vizsgálatot) a kísérleti személyek agyát, mielőtt – és miután – sós vizes injekciót, illetve tífusz elleni oltást adtak nekik. (A tífusz elleni oltás gyulladáskeltő.) Mérték a kísérleti személyeknél a  gyulladás hatását az agy glükóz fogyasztására, és minden egyes szkennelés után tesztelték őket térbeli emlékezetre egy számítógépes feladatsorral.

A glükóz metabolizmus valóban csökkent az agy memóriaközpontjában (mediális temporális lebeny) a gyulladást követően. Emellett a kísérletben résztvevők, akiknek csökkent mennyiségű volt az agyi glükózfogyasztásuk, rosszabbul teljesítették a térbeli memória-feladatokat. Ezt a hatást, úgy tűnik, közvetlenül az agy memóriaközpontjában végbe ment változás okozta.

„Egy ideje tudtuk már, hogy a komoly fertőzések az időseknél hosszú távú kognitív romláshoz vezethetnek. A fertőzések az elbutulásban vagy az Alzheimer-kórban szenvedőknél is gyakran kiváltják az akut funkcióromlást” – mondja Dr. Neil Harrison, a kutatás vezetője.

„Kutatásunk alapján arra következtetünk, hogy egy nátha vagy influenza, ami gyulladást okoz az agyban, ronthatja a memóriánkat.

De a fertőzések nem valószínű, hogy hosszú távon rombolnák egy fiatal és egészséges személy memóriáját, más a helyzet azonban az öregekkel, ott nagyobb a veszély. A team tervei szerint tovább vizsgálja a gyulladás szerepét a demenciában (elbutulás) szenvedőknél: hogyan befolyásolja egy fertőzés, például az influenza a betegség progresszióját vagy a memóriahanyatlást.

„Kutatásunkból azt a következtetést vontuk le, hogy az agy memória ‘áramkörei’ különösen érzékenyek a gyulladásra, ezért a gyulladás és a demenciában tapasztalható hanyatlás közötti összefüggést tisztázni kell. Ha tudnánk a gyulladás mértékét kontrollálni, képesek lehetnénk csökkenteni a beteg kognitív állapotában végbe menő hanyatlást.”

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2014-01/wt-ido012414.php

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: