Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Az ember képes ‘kiszagolni’, miben van több zsír

Posted by Suggestor - 2014. január 27. hétfő

 

A Monell Center kutatói felfedezték, hogy az ember képes  szaglással megállapítani az élelemben levő zsírt.

„Az emberi szaglás sokkal jobb, mint gondolnánk, biztos érzékkel vezet bennünket hétköznapi életünkben” – mondja Johan Lundström, kognitív idegtudós. „Ennek a képességnek, amely meg tud állapítani és észre tud venni parányi különbségeket az élelem zsírtartalmában, nagy evolúciós jelentősége kell, hogy legyen.”

Az emberi evolúció legnagyobb részében a zsírra, mint energiában legdúsabb tápanyagra, vágyott energiaforrásként tekintett az ember. Előnnyel járt, hogy képes volt felfedezni az élelemben a zsírforrást, éppúgy, mint  az édes ízt, ami a szénhidrát energiaforrásról árulkodott.

A tudósok már régebben tisztában voltak vele, hogy az ember érzékszervei útján képes megtalálni a zsírt, de nem tudták, mely érzékszervek vesznek részt ebben. A Monell kutatóinak támadt az az ötletük, hogy a szaglás lehet az a bizonyos  érzékelési forma, mert ráadásul azzal az előnnyel jár, hogy már bizonyos távolságból felhívja a figyelmüket a zsírt tartalmazó élelemforrásra.

A kutatók megvizsgálták, hogy a kísérleti személyek képesek-e egy gyakran fogyasztott élelemben – a tejben – megállapítani a zsír mennyiségét.

Egészséges kísérleti személyeknek bekötötték a szemét, úgy kellett három mintából szaglással kiválasztani, melyik minta különbözik a többitől. (Két minta ugyanolyan zsírtartalmú tejet tartalmazott, a harmadik mintában mind a három zsírtartalom: 0,125 %, 1,4 % és 2,7 % szerepelt.)

A kísérletet, különböző kísérleti személyekkel, három ízben megismételték. Az első kísérletben normális testsúlyú emberek vettek részt, Philadelphia területéről, a másodikban egy más kulturális környezetből származók szerepeltek, Wageningenből (Hollandia), a harmadik kísérletet szintén Philadelphiában végezték, normál és túlsúlyos személyekkel.

Mind a három kísérletben kizárólag a szaglásukat használhatták a résztvevők a tej zsírtartalmában lévő különbség megállapítására. Nem különbözött a képesség a két tesztelt kultúra esetében, pedig Hollandiában az emberek napi szinten sokkal több tejet fogyasztanak. Sőt, testsúly különbség sem számított a zsír ‘kiszagolásánál’.

„Most ránk vár a feladat, hogy azonosítsuk a szagmolekulákat, amelyek lehetővé teszik az embernek, hogy megállapítsa és elkülönítse a zsír-koncentrációt. A zsírmolekulák nem illó anyagok, ami azt jelenti, hogy nem valószínű, hogy az élelem megszagolásával észlelik” – magyarázza Sanne Boesveldt, idegtudós. „Bonyolult kémiai analízisre lesz szükségünk, hogy megtaláljuk a jelet.”

Forrás: www.medicalnewstoday.com/releases/271637.php

Egy hozzászólás a “Az ember képes ‘kiszagolni’, miben van több zsír”

  1. Sándor said

    Ez nagyon izgalmas. Amire kíváncsi vagyok az az, hogy más élelmiszerrel is működik-e ez a képesség. Mert a különböző zsírtartalmú tejek között azért van különbség illatra is. De például ki lehet szagolni gyümölcsjoghurtok között is a különbséget? Ha nem hagyományos, illó szagról van szó, akkor ott is működnie kell a dolognak. Azt hiszem, ki fogom próbálni: egyszerűen sima és zsírszegény joghurthoz fogok valamilyen nagyon karakteres gyümölcslekvárt vagy szörpöt keverni és meglátjuk. 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: