Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Amikor a ‘jó koleszterin’ rosszá válik

Posted by Suggestor - 2014. január 28. kedd

A Cleveland Clinic kutatói felfedezték azt a folyamatot, amelynek végén az LDL – nagy sűrűségű lipoprotein -, a ‘jó koleszterin’ rosszá, diszfunkcionálissá válik. Elveszíti szívbetegség ellen védő hatását, előmozdítja a gyulladást és az érelmeszesedést.

A HDL koleszterin védő tulajdonságait kiterjedten vizsgálták már a tudósok és közzé is tették, de eddig még egyetlen klinikai kísérletnek sem sikerült bizonyítania, hogy a gyógyszerek, amelyeket a HDL-szint emelésére terveztek, valóban és jelentősen javították volna a szív és az érrendszer egészségét.

Nemrégiben egy kutatás is kimutatta, hogy a ‘jó koleszterinnek’ egy fehérjéje oxidált formában jelen van a beteg artériák falában. A Cleveland Clinic kutatói ezért kezdték el tanulmányozni a folyamatot, amellyel a HDL-koleszterin elveszíti védőhatását.

A HDL-koleszterinnek az alap-fehérjéje az apolipoprotein A1 (amit apoA1-nek rövidítenek). Ez alkotja a struktúráját a molekulának, és ez teszi lehetővé, hogy elszállítsa a koleszterint az artériából a májba, ahonnan az kiválasztódik. Ez az apoA1 adja a HDL-nek a szív-védő tulajdonságot. De a kutatók azt is felfedezték, hogy érelmeszesedés esetén az artériák falában nagy mennyiségű apoA1 található oxidált formában, amely nem véd többé, hanem megbetegíti a koronáriás artériákat.

Öt éven át fejlesztette ki Dr. Stanley Hazen, a Preventív Kardiológiai részleg vezetője munkatársaival azt a módszert, amellyel azonosítani lehet a HDL koleszterin diszfunkcionális apoA1-ét, majd 627 kardiológiai páciensen tesztelték. Kimutatták, hogy minél magasabb a beteg vérében a diszfunkcionális HDL, annál nagyobb a kockázata kardiovaszkuláris betegségre.

„Most, hogy már tudjuk, hogy néz ki ez a diszfunkcionális fehérje, ki tudjuk fejleszteni a klinikai tesztet a fehérje koncentrációjának mérésére a véráramban. Ez egyaránt fontos a szív- és érrendszeri betegség kockázatának mérése, illetve a HDL-koleszterin célzott terápiájának kifejlesztése szempontjából, hogy megelőzhessük a betegséget” – mondja Dr. Hazen.

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2014-01/cc-cc012314.php

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: