Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Nem esznek elég kolint – tojássárgáját – a várandós anyák

Posted by Suggestor - 2014. január 31. péntek

 

A terhesség alatt, különösen annak utolsó három hónapjában nagy mennyiségű kolinra van szüksége az anyai szervezetnek, többre, mint amennyit a táplálkozási ajánlás tartalmaz, mert a kolinhiányos táplálkozás születési rendellenességet okozhat.

A kolin bevitelére a legegyszerűbb megoldás, ha tojást fogyasztanak, egy tojássárgájában ugyanis 125 milligramm kolin van, ami a napi adag negyedét teszi ki.

A kutatók terhes és nem-terhes nők kolinszükségletét értékelték. Valamennyien ellenőrzött diétán voltak, amely 380 milligramm kolint (főleg tojássárgájából) tartalmazott naponta. A kísérleti személyeket két csoportra osztották, az egyik csoport 100, a másik 550 milligramm kolint kapott kiegészítésképpen naponta. A kutatók úgy találták, hogy a terhesség alatt a magzat foszfatidil-kolin szükséglete megnövekszik, a bevitt kolintöbblet nagy részét a fejlődő magzat hasznosítja. (A foszfatidil-kolin előállításához, ami a sejtmembránok építését szolgálja, van szükség a nagy mennyiségű kolinra.)

„Az a módszertan, amit használtunk, világosan megmutatja a kolin-anyagcsere változását a terhesség alatt” – jelentette ki Dr. Marie Caudill professzor (Cornell University, táplálkozástudományi tanszék). „A megnövekedett kolin-igény, amit kimutattunk, felhívja a figyelmet a terhesség alatt az ajánlott kolin mennyiség felemelésére.”

A kolin fontos szerepet játszik a magzat és a csecsemő agyfejlődésében, azokra a területekre hat, amelyek a memóriáért és a hosszú távú tanulásért felelősek. Emellett a kolinbevitel segít megelőzni az idegcső záródási rendellenességet: azoknál a nőknél, akiknek nincs elegendő kolin az étrendjükben, négyszer nagyobb a kockázat, hogy idegcső záródási rendellenességgel (spina bifida) születik a gyermekük.

A kutatók szerint tíz amerikai nő közül kilenc nem jut elég kolinhoz a táplálékából.

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2014-01/epr-nss012814.php

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.