Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A tengeri kagylóméregből a megengedettnek a századrésze is képes tönkre tenni a vesét

Posted by Suggestor - 2014. február 9. vasárnap

 

Az eddig is ismert volt, hogy egy veszélyes idegméreg – a domoic sav –  van a Pseudonitzschia algafajokban, és azokból bekerülhet az emberi táplálékláncba: kagylókba, halakba. De ez a méreganyag a megengedettnél százszor alacsonyabb koncentrációban is mérgezőnek bizonyult a vesére.

A Journal of the American Society of Nephrology című tudományos folyóiratban megjelent írás szerint az élelmiszerek engedélyezésével foglalkozó hivataloknak újra kell gondolniuk, mekkora lehet a domoic sav emberi fogyasztásra még engedélyezhető szintje.

A világ óceánjaiban élnek olyan algák, amelyek idegmérget – neurotoxint – termelnek. Ez a neurotoxin a domoic sav, amit amnéziás kagylóméregnek is neveznek. A domoic sav nagyon stabil, hőre nem bomlik el. Felhalmozódhat különféle kagylókban és halakban.

A klímaváltozással, a tengervíz felmelegedésével az algavirágzás gyorsabb lesz, és ugyancsak felgyorsul a folyamat a vassal és rézzel való fertilizáció hatására, ami egy, a klímaváltozás elleni ‘kreatív ötlet’.

(Nem mellékesen, egy nagyszabású kutatás – a Lohafex-expedíció – kimutatta, hogy a Déli-tengerben, a 6 tonna vassal kezelt algák kevés extra széndioxidot vontak el a légkörből.)

A halakban és kagylókban a domoic sav-limitet elsősorban káros neurológiai hatásai miatt állapították meg, Európában is és az USA-ban is, 20 mg/kg értékben.

A Dél-Karolina Orvosi Egyetem új kutatása azonban kimutatta, hogy mivel a vesékkel ürül ki a szervezetből a domoic sav, a vesék az agynál is sokkal érzékenyebbek erre a toxinra.

A kutatók állatkísérletekkel (egér) bizonyították, hogy „a domoic sav 100-szor alacsonyabb koncentrációban is károsítja a veséket, mint ami idegrendszeri tüneteket okoz. Ez azt jelenti, hogy az emberek, akik a tengerből származó élelmet fogyasztanak, vesekárosodás kockázatának vannak kitéve, veseelégtelenség alakulhat ki náluk, dialízisre szorulhatnak” – magyarázza Dr. Bell.

Bár a kutatás érvényességét emberre még bizonyítani kell, a kutatók figyelmeztetnek, hogy szigorítani szükséges a domoic sav ellenőrzését, megfontolásra érdemes a toxin határértékének módosítása.

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2014-02/ason-tis013114.php

http://think.transindex.ro/?p=513

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.