Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A mesterségestől vissza, a természetes felé halad az élelmiszeripar

Posted by Suggestor - 2014. február 13. csütörtök

 

Algakivonat, rozmaring, a szerzetesek körtéje (Luo Han Guo – Dél-nyugat Kínában honos gyümölcs, édesítőszerként használatos) – ezek és hasonlók nemsokára átvehetik a mesterséges élelmiszer-adalékok helyét. A kék-zöld alga kivonata helyettesíti majd a Blue No.1-t, a rozmaring a butilált hidroxi-toluolt (avasodásgátló, antioxidáns) vagy BHT-t és a szerzetesek körtéje az aszpartamot, mert ezeket az adalékanyagokat a tudatos, címke-böngésző vásárlók egyre inkább elkerülik.

 

A Chemical & Engineering News, az Amerikai Kémiai Társaság hetilapja szerint az ad módot a mesterséges színezékek, szintetikus  édesítőszerek és  tartósítószerek elkerülésére, hogy a kutatások olyan fázisba értek, amikor már hamarosan rendelkezésre állnak a természetes kivonatok.

 

(Tipikusan feje tetejére állított gondolkodás: néhány évtizeddel ezelőtt csak és kizárólag természetes élelmiszerfestékek voltak: céklából, sárgarépából, gyümölcsökből, klorofillból… Most újra felfedezik, azért, mert a vásárlóknak egyre nagyobb része nem veszi meg a mesterségessel színezettet. Sok lúd disznót győzött.)

 

Melody M. Bomgardner, a Chemical & Engineering News főszerkesztője megjegyzi, hogy nyomatékot adott a változás trendjének, hogy aggódunk a mesterséges adalékanyagok egészségre gyakorolt negatív hatása miatt. Egyes kutatások kapcsolatot gyanítanak bizonyos mesterséges színezékek és a gyermekek hiperaktív viselkedése között. Más kutatók szerint a mesterséges antioxidánsok rákkeltőek – a rágcsálókban. És ezek a kutatási eredmények gyökeret vertek a vásárló pszichéjében.

 

2013-ban már az USA-ban a vásárlók negyede számolt be arról, hogy elolvassa az élelmiszer címkéjét, és megnézi, van-e benne mesterséges színezék és aroma.Ez a szám 15 százalékkal növekedett egy év alatt.

 

Európában gyorsabban lezajlott a váltás a természetes színezékekre. Másfél milliárd dolláros növekedéssel a természetes színezék üzlet vette át a vezetést.

 

Ma már sok élelmiszergyártó növényekből kivont színezéket használ, például kurkumát a sárgára színezéshez.

 

Tartósítószerként szerepel a rozmaring és a szerzetesek körtéje, ez utóbbi édesítőszerként is. A természetes zöld és kék színezéket nehezebb előteremteni, de a kutatók erre is találnak megoldást.

 

A múlt nyáron az M&M cukorkát gyártó cég megkapta az engedélyt az USA Élelmiszer- és Gyógyszerengedélyező Hivatalától arra, hogy a kék-zöld algából kivont festékkel színezhesse a cukorkát.

 

A tudósok most azon dolgoznak, hogyan lehetne természetes módon tartósítani a húst, kinyerni a vanília-aromát és édesíteni az élelmiszereket – kalória nélkül.

 

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2014-02/acs-fat021214.php

 

 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s