Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A magnézium véd a csonttöréstől

Posted by Suggestor - 2014. február 19. szerda

 

A Norvég Közegészségügyi Intézet kutatása szerint a viszonylag magas magnéziumtartalmú víznek védő hatása van a csípőcsont-törésre, akár nőről, akár férfiról legyen szó. A kalciumra nézve azonban nem találtak védő hatást.

 

Norvégia különböző területein tanulmányozták az ivóvíz magnézium és kalcium tartalmát, mert feltételezték, hogy szerepe lehet a csont erősségét illetően. Céljuk az volt, hogy megvizsgálják, van-e összefüggés az ivóvíz magnézium és kalcium koncentrációja és a csípőcsont-törések előfordulása között.

 

Az eredmény könnyen adódott: a magnézium – esetleg valamely, a magnéziummal kapcsolatban lévő elem – az ivóvízben, véd a csonttörés ellen.

 

„Az, hogy a magnézium védő hatású a csonttörés ellen, nem volt meglepő, de az ivóvízben levő kalcium és magnézium és a csípőcsont-törés összefüggése bonyolultnak és váratlannak tűnt.”

 

A csípőtörés nagy problémát jelent Norvégiában: itt a világon az egyik legmagasabb a csípőtörések száma. Évente mintegy 9000 embert érint. A kockázati tényezőkkel, mint dohányzás, testsúly, fizikai aktivitás, táplálkozás, D-vitamin, csak egy részét lehet megmagyarázni a töréseknek. Arra sem lehetett magyarázatot találni, hogy a csípőcsont-törések száma nagy változatosságot mutat Norvégia egyes területei között.

 

A kutatók feltételezték, az ivóvíz minőségében levő jelentős eltérések hordozhatják a magyarázatot. Tanulmányozták az egyes területeken az ivóvíz eltérő magnézium és kalcium szintjét, mert feltételezték, hogy az összefüggésben lehet a csontok erősségével, majd összevetették a területeken tapasztalható csípőtörések gyakoriságával.

 

Az ivóvíz-szolgáltatók egyes helyeken abból a célból, hogy jó minőségű vizet állítsanak elő, és megelőzzék a csövek korrózióját, meszet adnak a vízhez, amitől az ivóvíz kevésbé lesz savas.

 

A vízműveknek dolomitot kellene használni. A dolomit magnéziumot és kalciumot is tartalmaz, míg a mész csak kalcium karbonátot” – állapítja meg Cecilie Dahl, a Közegészségügyi Intézet munkatársa.

 

A kutatók három forrásból gyűjtöttek információt: az ivóvíz-szolgáltatóktól, a nemzeti népességnyilvántartásból – 1994-től 2000-ig – és a csípőtörések hivatalos feljegyzéséből. Így tudták a töréseket a kalcium/magnézium mennyisége szerint területileg elhelyezni. 700 000 embert (férfit és nőt) követtek hét éven át, a férfiaknál 5500, a nőknél 13 600 csípőtörést regisztrálva.

 

Forrás:

 

http://www.fhi.no/eway/default.aspx?pid=240&trg=Content_6765&Main_6664=6894:0:25,7584:1:0:0:::0:0&MainContent_6894=6765:0:25,7607:1:0:0:::0:0&Content_6765=6729:109173:25,7607:1:6770:1:::0:0

 

 

Egy hozzászólás to “A magnézium véd a csonttöréstől”

  1. gyuri said

    Az régóta köztudott, hogy a helyes Ca-Mg arány 2:1. Számomra érthetetlen, miért hangsúlyozzák ki a kálciumot mindenütt, miközben a magnézium afféle szürke eminenciásnak számít. Ami kálciumot efelett beviszünk (gyakorlatilag a limitáló magnéziummennyiségtől felfelé) már nem fog beépülni a csontokba. Így lehetséges, hogy a tejterméket nem fogyasztó, de Mg-ban gazdag, zöld leveles zöldségeket fogyasztók szilárdabb csontozattal rendelkeznek, mint a tejen élő dánok, ahol még a norvégokhoz hasonlóan magas a csonttörések aránya (itt fogyasztják a legtöbb cukrot is, ami ugye nem segíti a Ca beépülését, már csak azért sem, mert emésztéséhez rengeteg B vitaminra van szükség – minden mindennel összefügg…).

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.