Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A káposztafélék ‘jótulajdonságai’

Posted by Suggestor - 2014. február 23. vasárnap

Mercola, a neves amerikai orvos-természetgyógyász, akinek a weboldala a leglátogatottabb műfaját tekintve a világon, összegyűjtötte, milyen egészségre hasznos tulajdonságokkal rendelkeznek a keresztes virágú növények, azaz a káposztafélék.

Jó, ha tisztázzuk, mely élelmiszernövényekről is van szó.

A legismertebbek közülük:

fejes káposzta, kelkáposzta, brokkoli, karfiol, kínai kel, kelbimbó, karalábé, retek, torma – és néhány különlegesség: vízitorma, kerekrépa.

  1. Rákellenes hatásúak. A bennük található kéntartalmú vegyületről (sulforaphan) kimutatták, hogy elpusztítja a rák-őssejteket, lassítja a tumor növekedését. Az Amerikai Nemzeti Rákkutató Intézet szerint „az indolokról és az izothiocianátokról bebizonyították kísérletileg, hogy gátolják a rák kifejlődését rágcsálóknál – több különböző szervben, beleértve a hólyagot, az emlőt, a vastagbelet, a májat, a tüdőt és a gyomrot.”

  2. A bennük lévő sulforaphan lényegesen javítja a vérnyomást és a vesefunkciót, különösen hasznos a már kissé károsodott artériák falának (endotélium) kezelésében – a megfelelő génkifejeződésen és normális sejtműködésen keresztül.

  3. Az indol-3-karbinol, amellyel rendelkeznek,  gyulladásellenes vegyület, genetikai szinten segít ellenőrzés alatt tartani a gyulladást.

  4. Segítik az agy működését. A B-vitamin egyik típusának, a kolinnak bőséges forrásai a keresztes növények. A kolin-felvétel a terhesség alatt segíti az állatoknál a magzat agyának ‘feltöltődését’, tanulási és memória funkciójának javulását. Csökkentheti a korral járó memóriahanyatlást, illetve növeli a toxinoknak való  ellenállóképességet.

  5. Gazdagok vitaminokban és ásványi anyagokban: C-vitaminban, K-vitaminban, B-vitaminokban (thiamin, riboflavin, niacin, B-6 vitamin, pantoténsav, folsav), magnéziumban, foszforban, káliumban, mangánban.

  6. Támogatják a szervezet méregtelenítését antioxidánsokkal és kéntartalmú tápanyagaikkal (glukozinolátok).
  7. Rostanyagukkal az emésztést elősegítik. A sulforaphan emellett védőbevonattal látja el a gyomrot, amely megelőzi a Helicobacter pylori baktériumok túlszaporodását a gyomorban.

Forrás: http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2014/02/22/cauliflower-health-benefits.aspx?

Egy hozzászólás to “A káposztafélék ‘jótulajdonságai’”

  1. uniohid said

    Az öreg Tauber doktor – vagy negyven éve, hosszú praxisa tapasztalata alapján – azt hagyatkozta: “Fiam, ha jól akarod érezni magad, hetente egyél káposztát.” Lám-lám!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.