Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Amikor a folyó víz nem mossa le a baktériumot

Posted by Suggestor - 2014. február 25. kedd

Igen meglepő felfedezést tettek a Massachusetts Institute of Technology kutatói: amikor a folyó víz gátolja baktériumok mozgását – ilyen ott fordul elő, ahol a víz hirtelen sebességet vált -, nagyobb valószínűséggel fognak a baktériumok a felületekhez tapadni. A kutatás egyaránt érvényes a tengeri ökoszisztémákra, az orvosi eszközökön megtapadó fertőzőforrásokra, vagy a vízvezetékből kifolyó vízre, amelyben valószínűleg szintén a cső falához tapadnak a mikrobák.

A kutatás, amely egyesítette magában a kísérleti megfigyelést a matematikai modellezéssel, kimutatta, hogy két lényeges hatást fejt ki a folyadék, amikor folyik, a mikrobákra:

„Csökkenti a mikrobák képességét a táplálék utáni vadászatra, és segíti őket, hogy valami felszínt találjanak” – állapítja meg Roman Stocker, környezeti mérnök.

Ez utóbbi eredmény – a felszínt kereső baktériumok felfedezése – különös haszonnal bír. Sok esetben – a folyadék áramlásának beállításával megakadályozhatják, mondja Stocker, hogy ellepjék a mikrobák a felületeket: az orvosi eszközöktől a hajófenékre rakódó biofilmekig.

Nagy meglepetést keltett a folyó víz hatása a baktériumok úszására, jelentette ki Stocker. „Korábban én azt jósoltam, hogy semmi érdekes nem fog történni. Csak a kísérletek győztek meg bennünket, hogy létezik ez a nagyon kifejezett jelenség.”

Bár a legtöbb mikroorganizmus folyó vízben él, a kutatások többsége eltekint az áramlástól’.

Ez az eredmény arra mutat rá, hogy „egyetlen kutatásnak, amely folyadékban szuszpendált mikrobákkal foglalkozik, sem szabad eltekintenie folyadék mozgásától, amely fontos következményekkel jár a mikrobákra nézve.”

„A mikrobiológusok nem szokták figyelembe venni a folyadék mozgását, a fizikusok pedig éppen csak most figyeltek fel a mikrobákra.”

A kutatócsoport felfedezte, hogy azokban a zónákban, ahol a folyadék sebessége hirtelen megváltozik – például közel a cső falához -, a baktériumok erős tendenciát mutatnak a cső falához tapadásra és biofilm képzésre.

De ez a hatás nagy mértékben változik, a folyás sebességétől függően, a biofilm képződést így csökkenteni vagy növelni lehet.

„Biofilmek mindenütt vannak, a baktériumok nagy része élete jelentős szakaszát felületekhez tapadva tölti. Hatalmas problémát jelentenek az ipari létesítményeknél az eltömődött csövek.

Az egészségügyben pedig a baktériumokból összetömörülő biofilmek jelentenek óriási gondot. 1000-szer ellenállóbbak az antibiotikumoknak, mint amelyek nem tömörülnek össze.”

Ez a koncentrálódó képesség (a folyás sebességének hirtelen változásánál) csak azokkal a mikrobákkal mehet végbe, amelyek képesek mozogni. A hasonló nagyságú, alakú, de nem élő részecskék vagy olyan baktériumok, amelyek nem képesek önálló helyváltoztatásra, csak passzívan úsznak a vízben, nem mutatnak tömörödő hatást.

„A mozgás képessége nélkül, a baktériumok mindenütt ott lennének és nem akkumulálódnának.”

Eddig még csak két baktériumtípust tanulmányoztak a kutatók, de az a határozott véleményük, hogy minden mozgásra képes baktériumra vonatkozik.

Sőt, „a jelenség széles körben érvényes, nem csak a baktériumokra, de más, úszó sejtekre is fönnáll az érvénye, alkalmazható a planktonokra vagy a spermasejtekre egyaránt.”

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2014-02/miot-rff022414.php

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.