Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Új szűrési módszer annak megállapítására, kinek nagy a kockázata a közeljövőben bármilyen betegségben meghalni

Posted by Suggestor - 2014. február 26. szerda

 

Finn és észt kutatók közösen fedezték fel az új biológiai markereket, amelyek erős kockázatot jelentenek 5 éven belüli, bármely betegségben való elhalálozásra.

A kutatás lehetőségét egy új technika teremtette meg, amellyel költség-hatékonyan voltak képesek a kutatók nagy mennyiségű vérmintát elemezni, a több, mint száz különböző biomolekula mennyiségének felderítésére. (Az eszköz neve: NMR spektroszkóp, a finnek fejlesztették ki.)

17 000 egészséges embertől vett vérmintát szűrtek az eszközzel, majd követték az önkéntes résztvevők egészségi állapotát éveken át. Időközben megtörtént azoknak a mérési eredményeknek az azonosítása, amelyek rávilágítottak az 5 éven belül elhunytak vérmintájában talált mérési értékekre.

A ‘halál’ négy biomarkerét azonosították: albumin, alfa-1 savanyú glikoprotein, citrát és a nagyon alacsony sűrűségű lipoprotein részecskék mérete. Ezek közül eddig csak az albumint hozták összefüggésbe a halálozással.

Valamennyi itt felsorolt molekula mindenkinek a vérében, normálisan jelen van,  a molekulák mennyisége fontos.

Az újonnan felfedezett biomarkerek segítenek kiválasztani azokat a személyeket, akiknek igen nagy a kockázatuk a halálra – 5 éves követési időn belül.

A ránézésre egészséges embereken mért értékek függetlenek minden jól ismert kockázati tényezőtől: kortól, dohányzástól, alkoholfogyasztástól, elhízástól, vérnyomástól, koleszterinszinttől.

Ami különösen érdekes, az, hogy a felfedezett biomarkerek nagyon különböző betegségek miatti elhalálozás kockázatát tükrözik: lehet akár szívbetegségé, akár ráké.

A biomarkerek talán a szervezet általános gyengeségét, törékenységét mutatják ki.

A következő lépés az lesz, hogy valamilyen összekötő faktort keresnek a kutatók a biomarkerek között. Ahhoz azonban még sok kutatásra van szükség, hogy eredményeiket áttegyék a klinikai gyakorlatba, mondta Dr. Johannes Kettunen.

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2014-02/uoh-nbs022514.php

Egy hozzászólás a “Új szűrési módszer annak megállapítására, kinek nagy a kockázata a közeljövőben bármilyen betegségben meghalni”

  1. Sándor said

    Már várom, hogy a biztosítók mikor fogják ezt használni életbiztosítás kötése előtt. És ez jogos is lenne tulajdonképpen, persze csak ha ezt tényleg egy megbízható módszer.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: