Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Akinek 50 éves korában gyenge a fizikai állapota, négyszerte gyakrabban fenyegeti elbutulás

Posted by Suggestor - 2014. február 28. péntek

 

Finn kutatóknak köszönhetjük ezt a kutatást, akik több, mint 3 és félezer 50 év körüli felnőttet kérdeztek meg az egészségi állapotukról, majd 30 éven át követték őket.

Azt az egyszerű kérdést kellett megválaszolniuk, hogy milyennek: jónak, közepesnek vagy rossznak tartják-e fizikai állapotukat, fittségüket.

Az 50 éves átlagéletkorral rendelkező válaszadók, ha azt felelték a kérdésre, hogy gyenge (rossz) a fizikai állapotuk, az elkövetkező 30 évben négyszer gyakrabban váltak demenciássá – szemben a ‘jó’ fizikai állapotúakkal.

„Az előző kutatás megmutatta, hogy az egészségi állapot önértékelése megbízható indikátora a rossz prognózisnak  az egészséget illetően. Ez az első, nagy népességen végzett vizsgálat a fizikai egészség önértékelése és a középkortól (50 év) számított harminc éven át kifejlődő elbutulás kockázata közötti összefüggést méri fel” – mondja Dr. Jenni Kulmala, a University of Jyvaskyla gerontológiai kutatóközpontjának munkatársa.

A gyenge fizikai állapot és a demencia azokra volt jellemző, akik erős genetikai hajlammal (apolipoprotein E 4 allél) rendelkeztek, továbbá a krónikus betegekre.

„A krónikus betegségek minden egyébtől függetlenül megnövelik a demencia kockázatát. De ha az egyén ráadásul azt érzi, hogy rossz a fizikai állapota, a kockázat tovább nő. Az elbutulás megelőzésében rendkívül fontos, hogy a krónikus beteg fenntartsa jó fizikai állapotát.”

Az önmaga által érzékelt rossz fizikai állapot számos kedvezőtlen életmódi jellemzővel jár együtt: fizikai inaktivitással, gyenge mentális egészséggel, a társas kapcsolatok hiányával, alacsonyabb iskolai végzettséggel, elhízottsággal és dohányzással. Ezeket a tényezőket korábban már mind összefüggésbe hozták a demencia-kockázattal.

„Szeretném azokat, akik gyenge fizikai állapotúnak tartják magukat arra biztatni, hogy növeljék fizikai és társadalmi aktivitásukat, váltsanak egészséges  étrendre és hagyják abba a dohányzást., hogy az egészségüket önmaguk is  jobbnak érezzék.  Egyéni választásaiknak köszönhetően fizikailag jobban érzik majd magukat, és lényegesen csökkentik a demencia kifejlődésének kockázatát” – tanácsolja Kulmala.

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2014-02/aof-spf022614.php

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: