Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Mitől van egészséges, illetve nem-egészséges elhízás?

Posted by Suggestor - 2014. március 3. hétfő

 

Az Institut de Recherches Cliniques de Montreal (Montreali Klinikai Kutatóintézet) kutatógárdája a Bergeni Egyetem (Norvégia) egy munkatársával karöltve erre kereste a választ: hogyan lehetséges, hogy az elhízás többségében metabolikus komplikációkkal (inzulin rezisztenciával, cukorbetegséggel, magas vérnyomással, szív- és érrendszeri betegséggel) jár együtt, míg az elhízottak egy részét úgy jellemzik, hogy ‘metabolikusan egészséges, noha elhízott’. Ezek az emberek – a ‘metabolikusan egészséges’ elhízottak – viszonylag védettnek tűnnek a szív- és érrendszeri betegségekkel szemben.

A kutatók tanulmányozták azokat a tényezőket, amelyek védik ‘a metabolikusan egészséges’ kövér személyeket.

„A közelmúltban a perzisztens (állandó, környezetben fennmaradó) szerves szennyezőanyagokról (POPs) mutatták ki, hogy felgyorsítják a prediabétesz (cukorbetegség kialakulását megelőző állapot) és az elhízás kialakulását egerekben, tehát egy kedvezőtlen metabolikus állapot kifejlődését segítik elő” – magyarázza Rémi Rabasa-Lhoret endokrinológus, a metabolikus betegségek részleg igazgatója.

„Kutatásunk során azt teszteltük, hogy a metabolikusan egészséges, de kövér személyek vérében alacsonyabb-e a perzisztens szerves szennyező anyagok (POPs) koncentrációja, mint a metabolikus szindrómával rendelkező kövér személyeknél.”

A perzisztens organikus szennyező anyagok ember előállította kémiai anyagok, amelyeket a mezőgazdaságban, ipari és gyártási folyamatokban használtak. Lévén toxikusak, szigorúan és nemzetközileg szabályozták az alkalmazását – tekintettel a közegészségre. Azonban mivel jellegüknél fogva ezek az anyagok nem bomlanak le a környezetben, POP-okat mindenütt  lehet találni, szerte a világon, még olyan helyeken is, ahol soha senki nem használta őket. Mindenütt jelen vannak a környezetben – és a táplálékban.

Minden egyes ember, minden nap ki van téve a POP-ok hatásának.

„A POPs-expozíció alapvetően a környezetből jön, és az olyan táplálékok fogyasztásából, mint a zsíros hal, a hús és a tejtermékek. Egyik fontos tulajdonsága a POP-oknak a zsíroldékonyság, ez azt jelenti, hogy felhalmozódnak a szervezet zsírszöveteiben. Mint a nevük is utal rá, perzisztensek (állandók), nem egykönnyen tud tőlük megszabadulni a szervezet. Ezért aztán a POP-ok jelentős befolyást tudnak gyakorolni az emberi egészségre. Kimutatták már a hatásukat a reprodukcióra, a rosszindulatú daganat keletkezésére, és a metabolikus betegségek kifejlődésére.”

76 kövér, azonos korú, azonos testtömeg-indexű nőnél elemezték a kutatók 21-féle POP koncentrációját és a kardiometabolikus kockázati tényezőket.

A kardiometabolikus komplikációkkal (inzulinrezisztencia, cukorbetegség, magas vérnyomás) rendelkező elhízott nőknek 12 POP-ból volt magasabb koncentráció a vérükben, mint a ‘metabolikusan egészséges’ elhízott nőknek.

„Figyelemre méltó, hogy az értékelhető mennyiségű POP-ok közel 70 százalékánál lényegesen magasabb volt a kardiometabolikus tünetekkel rendelkező személyek koncentrációja. Kutatásunk megerősíti a két csoport eltérő POP-profilját, azt hogy a metabolikusan egészséges kövér személyeknek lényegesen alacsonyabb a vérükben keringő POP-k különböző típusainak szintje.”

„Bár ez a kutatás nem mutatja ki az oki kapcsolatot, arra enged következtetni, hogy a környezetünkben bőségesen megtalálható szennyező anyagok előmozdíthatják a kardiometabolikus tünetek, mint a diabétesz, magas vérnyomás kialakulását” – vonja le a következtetést Fr. Rabasa-Lhoret.

„Ha a további kutatások megerősítik a kockázat tényét, drámaian csökkentenünk kell ezeknek a kémiai anyagoknak kitettségünket.”

Forrás: http://www.ircm.qc.ca/Medias/Communiques/Pages/detail.aspx?pID=94

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.