Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Egyre uniformizáltabban étkezik a világ lakossága

Posted by Suggestor - 2014. március 9. vasárnap

 

A táplálkozási szokások egyre hasonlóbbá válásával növekszik a szakértők aggodalma az élelmezésbiztonságát illetően. Több, mint 150 nemzet étrendjét mérte fel egy nemzetközi kutatócsoport – 1960 óta, és kimutatták, hogy világszerte növekszik a búza, a rizs, a szója és a napraforgó fogyasztása, és egyre inkább felhagynak a helyi gabonák mint a köles, cirok vagy a kasszava termelésével.

A csendes-óceáni szigetlakók kevesebb kókuszdiót, és Délkelet-Ázsiában kevesebb rizst esznek.

„Sok ember fogyaszt több kalóriát,  állati fehérjét és zsírt, olyanokat, amelyekből kevés van: húst és tejtermékeket” – mondja Colin Khoury a kutatás vezetője. Pedig ezeket az élelmiszereket összefüggésbe hozták a szívbetegség, daganatok és a cukorbetegség kockázatával, fűzte hozzá.

Ha a tápláléknövények szűkebb körére támaszkodik az emberiség, azzal jobban kiteszi magát a kártevők és betegségek kártételének, a klímaváltozás okozta kockázatnak.

Összességében, ötven év alatt az emberiség étrendje 36 százalékkal vált egyöntetűbbé – állapítja meg a tanulmány több mint 50 tápláléknövény fogyasztását tekintetbe véve.

És az uniformizálódás folytatódik, még csak nem is lassul. A szójabab, a napraforgó olaj és a pálmaolaj vált ‘globális élelmiszerré, együtt a búzával, rizzsel, kukoricával és a burgonyával, áll a tanulmányban.

A világ fejlődő országaiban, a jólét növekedésével megugrott az ‘igényesebb’ termékek, mint a hús és a cukrozott üdítők fogyasztása. „Ezzel együtt emelkedik az elhízottak és a szívbetegek száma, Nigériától Kínáig” – mondta Khoury.

Viszont több nemzet étrendje változatosabbá vált.

„Az emberi táplálkozás globális szinten kevésbé változatos lett az elmúlt ötven év alatt, viszont egyes országok, különösen Afrikában és Ázsiában kiszélesítették élelmi palettájukat, miközben globalizált étrendre váltottak.”

A helyi tápláléknövényeket hiányolják a tudósok, a divatjamúlt rozsot, jam gyökeret vagy kasszavát, azokkal megerősíthetnék a helyiek  az élelmiszerbiztonságukat. Felhívják a figyelmet a genetikai változatosság megőrzésének fontosságára – minden egyes  élelmiszernövény esetében.

„Mert a genetikai egyformaság nagyobb kitettséget jelent a kártevőknek, betegségnek” – állapítja meg Khoury. Ezt mutatja az ír burgonya éhínség az 1840-es években, vagy az Egyesült Államok déli részén a kukorica levélfoltosodása az 1970-es évek elején.

John Kearney, a Dublin Institute of Technology szakértője szerint ezeket az étrendi trendeket vissza lehetne fordítani, ha jobban figyelünk az egészségi kockázatokra.

Európa északi részén az emberek jó része már egészséges, mediterrán diétát követ, sok zöldséggel, gyümölccsel és kevesebb hússal, mondta,  eközben meg Dél-Európában sokan már a több húsra és kevesebb olívaolajra váltottak.

Forrás: http://in.reuters.com/article/2014/03/03/environment-diets-idINL6N0LX1PD20140303

2 hozzászólás a “Egyre uniformizáltabban étkezik a világ lakossága”

  1. Suggestor said

    Kedves Sándor!
    Itt a válasz kérdésére:
    Terebess konyhakert
    http://terebess.hu/tiszaorveny/zoldseg/kasszava.html

    Kasszáva
    Magyarul még: kasszava, manióka
    a kutyatejfélék (Euphorbiaceae) családjába tartozó, Amerika trópusi részein őshonos keményítőtartalmú élelmiszernövény. A Föld minden trópusi vidékén termesztik gumós gyökeréért, amelyből lisztet, kenyeret, keményítőt és alkoholtartalmú italt készítenek.
    A legtöbb maniókafajtában különböző mennyiségű cianidot képező cukorszármazék fordul elő. A természeti népek bonyolult finomítási eljárást dolgoztak ki a méreg eltávolítására, amelynek során a gumókat reszelik, préselik és hevítik.
    A Yucatán-félszigeten lisztjéből kasszavakenyeret sütnek. Az őrlésnél lecsurgó folyadékból leülepedett keményítő a tápióka alapanyaga.
    tapióka (tápióka, tapioca)
    a kasszáva gyökeréből kivont, szárított keményítőlisztből készül. A pudingok fő alapanyaga, de használjuk levesek, mártások sűrítésére. Zselatinizált kb. 2 mm-es granulátum, van, ahol kásaként fogyasztják.
    Élelmezési és gazdasági jelentősége. Gumószerűen megvastagodott, burgonyapótlóként felhasznált húsos gyökere Földünk élelmiszer-ellátottság szempontjából legkritikusabb övezeteiben a lakosság mindennapi alapélelmiszere. Termőhelyein naponta fogyasztják, mint nálunk a kenyeret.
    Zsenge hajtása és levele spenótpótlóként használható fel. Ez utóbbi a gyökérnél sokkal értékesebb, sok fehérjét, vitamint és ásványi anyagokat tartalmazó eledel.

    http://www.hazipatika.com/taplalkozas/egeszseg_es_gasztronomia/cikkek/cirokliszt/20140303170928

    A cirok, vagy más néven, cil, cirköles, a pázsitfűfélék családjába tartozik. Egyik ősi gabonafélénk, és csak kevesen tudják, hogy a világ ötödik leggyakrabban termesztett gabonája. Afrika szavannás területein őshonos, de a meleg és mérsékelt éghajlaton szinte mindenhol termesztik. Étel, ital (remek sör készül belőle) és takarmány céljából is termesztik.
    A cirok igen gazdag élelmi rostokban, fehérjében és vasban, valamint antioxidánsokban, melyek közül kiemelkedő E-vitamintartalma. Keményítő- és fehérjetartalmát a szervezet lassabban dolgozza fel, így vércukorszintünket is kevésbé terheli meg. Fogyasztása cukorbetegek számára is ajánlott.
    A gluténmentes diétában a teljes kiőrlésű cirokliszt tökéletes alapanyag palacsinták, kenyerek, sütemények készítéséhez. Használhatjuk önmagában vagy más lisztekhez keverve is, a belőle készült ételek rendkívül ízletesek. Tökéletes alternatíva a búzaliszt helyettesítésére.

  2. Sándor said

    Tényleg kiestek ezek a dolgok, úgyhogy talán nem csak én nem tudom, de mi az a kasszava? És a cirok az nem csak a seprű készítéshez való? Komolyan kérdezem. Csak én nem ismerem ezeket???

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: