Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Mi csökkentheti idős korban a fizikai-pszichikai-társas funkciók hanyatlását?

Posted by Suggestor - 2014. március 13. csütörtök

 

A várható élettartam növekedésével egyre több idős ember éli meg nem csak fizikai működése hanyatlását, de kognitív képességei csökkenését, mindennapi élete beszűkülését.

Mindez kihat az egészségére és a jóllétére, – és az egészségügy igénybe vételére.

A japán Nemzeti Egészség- és Táplálkozástudományi Intézet kutatói – kutatásaikra hivatkozva, amelyek azt mutatták, hogy az öregedés folyamán csökken a fehérjék felszívódása és hasznosulása – a veszteség kompenzálására a fehérje bevitelének növelését ajánlják.

Megumi Tsubota-Utsugi és munkatársai kutatásukban azt vizsgálták, vajon a fehérje-bevitel érinti-e az idősebb felnőttek fizikai-kognitív aktivitását – hosszabb távon, 7 év múlva.

Több, mint ezer 67,4 év átlagéletkorú, idősotthonban élő japánt vontak be a vizsgálatba. Ennek során a kutatás kezdetén, majd  7 év múlva ismét kitöltettek velük egy táplálkozási kérdőívet, amelynek alapján, fehérjebevitelük szerint,  négy csoportba osztották őket.

Külön kezelték az állati fehérje-, külön a növényi fehérjebevitelt, illetve az összes fehérjét. Tesztelték az aktivitásukat, mind társas, mind intellektuális aspektusból, és mérték a mindennapi tevékenységüket.

Megállapították, hogy a legnagyobb állati fehérje-fogyasztó férfiaknál 39 százalékkal csökkent a magasabb szintű működés hanyatlásának esélye – a legkevesebb állati fehérjét fogyasztó csoporthoz képest.

Ez az összefüggés azonban nem állta meg a helyét a nőknél.

Ugyanúgy, ahogy nem volt kimutatható az állati fehérje ‘felsőbbrendűsége’  a növényi fehérje viszonylatában, nem csökkentette jobban a magasabb rendű funkciók hanyatlását – mindkét nemnél – az állati fehérje, mint a növényi.

„A többi, módosítható egészségmagatartással együtt, a fehérjében gazdag diéta segíthet az időseknek funkcionális kapacitásukat fenntartani” – következtetett Dr. Tsubota-Utsugi.

Forrás: http://eu.wiley.com/WileyCDA/PressRelease/pressReleaseId-110429.html

Egy hozzászólás to “Mi csökkentheti idős korban a fizikai-pszichikai-társas funkciók hanyatlását?”

  1. uniohid said

    “…a legnagyobb állati fehérje-fogyasztó férfiaknál 39 százalékkal csökkent a magasabb szintű működés hanyatlásának esélye – a legkevesebb állati fehérjét fogyasztó csoporthoz képest.
    “Ez az összefüggés azonban nem állta meg a helyét a nőknél.”

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.