Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Az önbecsülés rendkívül fontos az egészség megtartása szempontjából

Posted by Suggestor - 2014. március 14. péntek

 

 

Az önbecsülés fokozását a kamaszoknál szoktuk fontosnak tartani, azonban a Concordia Egyetem kutatása arra mutat rá, hogy idősebb korban még nagyobb a jelentősége. Az önérték tudata kivédheti az egészségproblémákat az idősödés időszakában.

 

Sarah Liu és Carsten Wrosch kutatók már előző kutatásukban is az önbecsülésre fókuszáltak, vizsgálták annak változását az egyén életében. Úgy találták, hogy ha az egyén önbecsülése hanyatlik, a kortizol stresszhormon mennyisége megnő, ami különös jelentőséggel bír azon egyéneknél, akiknek az életében stresszel teli – vagy éppen depressziós – időszakok voltak.

 

A kutatás 147 – 60 évesnél idősebb felnőtt kortizol-szintjének, önértékelésének, stressz-szintjének mérésére, depresszióról árulkodó tüneteinek feltárására terjedt ki – két évenként, négy éven keresztül. Standard kérdésekkel állapították meg az önbecsülés mértékét, azon kívül tekintetbe vettek más, személyes, illetve egészségre vonatkozó tényezőket is, mint a gazdasági státus, családi állapot.

 

Az eredmény arra mutat, hogy az önbecsülés fenntartása – vagy pláne fokozása – elejét veszi az egészségproblémáknak.

 

„Mivel az önbecsülés a pszichológiai jólléthez és a fizikai egészséghez kapcsolódik, az önbecsülés növelése ideális módja lehetne az egészségproblémák megelőzésének a későbbiek folyamán” – állapította meg Liu. De könnyebb mondani, mint megtenni egy idős embernek, „hogy menjen és kössön új barátságokat, vagy egyszerűen értékelje többre saját magát. Végső soron az lehetne a megoldás, hogy megakadályozzuk az önbecsülés hanyatlását.”

 

Ebben a vizsgálatban a kortizol-szint volt a középpontban, a következő kutatás Liu tervei szerint az immunfunkciókat vizsgálja majd.

 

Forrás: http://www.concordia.ca/news/media-relations/news-releases/cunews/main/releases/2014/03/12/self-esteem.html

 

Egy hozzászólás to “Az önbecsülés rendkívül fontos az egészség megtartása szempontjából”

  1. uniohid said

    “Az önbecsülés fokozását a kamaszoknál szoktuk fontosnak tartani, azonban … idősebb korban még nagyobb a jelentősége. Az önérték tudata kivédheti az egészségproblémákat az idősödés időszakában.” – Stimmt.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.