Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Víz nélküli toalett – fejlődő és fejlett országoknak

Posted by Suggestor - 2014. március 15. szombat

 

Komplett, víz nélkül működő toalettet fejlesztett ki a University of Colorado Boulder teamje, amely különösen a fejlődő országok problémájának megoldására alkalmas, ahol nem rendelkeznek biztonságos megoldással az emberi ürülék kezelésére.

A Bill & Melinda Gates Alapítvány felhívására – és finanszírozása mellett – jött létre ez a Nap üzemeltette létesítmény, amely az emberi ürüléket és vizeletet kellően magas hőmérsékleten sterilizálja és biochar-rá alakítja. (A biochar porózus szén, hasonló a faszénhez, jól használható a szántóföldön.)

Az egyetem tucatnyi fakultása dolgozott a projekten, vezetője Karl Linden környezeti engineering professzor volt, de az alapítvány felhívására több – összesen 16 – egyetem vetélkedik a ‘Találjuk fel újra a toalettet’ legjobb megoldásáért.

A CU-Boulder egyetem találmányában szerepel 8 parabola-tükör, amely a napsugarakat egy bélyeg nagyságú területre koncentrálja egy kvarcüveg rúdon, amely 8 köteg száloptikai kábelhez csatlakozik. A Nap termelte energia átadódik a száloptikai rendszernek, és felfűti a reakciókamrát 350 Celsius fok fölötti hőmérsékletre.

Ez a hő elegendő ahhoz, hogy fertőtlenítse az ürülékben és a vizeletben levő kórokozókat, és szén keletkezzen.

„A biochar értékes anyag” – magyarázza Linden. „Jó a vízmegtartó kapacitása, a szántóföldön stabilabbá teszi a talajt. 10 % biocharral kevert talaj 50 százalékkal több vizet képes megtartani, fokozza a tápanyag felvétel lehetőségét. Ráadásul, ugyanúgy el is lehet égetni, mint a faszenet, energiát is hasonló mennyiséget termel.”

A tesztek azt mutatják, hogy a nyolc száloptikai kábel mindegyike 80-90 watt energiát képes termelni, az egész együtt 700 wattot. A napenergia a reakció kamrába irányítva közvetlenül, könnyedén képes elszenesíteni a szilárd hulladékot.

A toalettet jelenlegi formájában 4 – 6 ember kiszolgálására méretezték, de már tervezés alatt áll egy nagyobb létesítmény, amely több háztartást képes kiszolgálni – felhasználónként napi 5 centes költséggel.

„Folyamatosan dolgozunk a hatékonyságon és a költségcsökkentésen” – mondja Linden.

Forrás: http://www.colorado.edu/news/releases/2014/03/12/innovative-solar-powered-toilet-developed-cu-boulder-ready-india-unveiling

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: