Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A számítógép leleplezi a tettetést

Posted by Suggestor - 2014. március 22. szombat

 

„Az embernek az arca úgy fejlődött az evolúció folyamán, hogy képes legyen gazdag információt adni társainak érzelmeiről, fájdalmáról. De éppen azért, mert emberek vagyunk, az agyunk úgy van felépítve, hogy színlelni tudunk érzelmeket, amelyeket aktuálisan nem érzünk. És tesszük ezt olyan sikeresen, hogy be tudjuk csapni vele embertársainkat. A számítógép sokkal jobb az elkülönítésben nálunk: észreveszi az alig látható különbségeket a valódi és a szándékos arcmozgások között.”

A University of California San Diego és a University of Toronto közös kutatása azt állítja, hogy az emberek nem képesek a véletlen ráhibázásnál jobban elkülöníteni a színlelést a valóditól. Ha speciálisan kiképezik őket a feladatra, akkor is alig lesz jobb a találatuk 55 százaléknál.

A számítógépes felismerő program ezzel szemben 85 százalékos pontossággal különíti el a valódi érzelmeket a szándékolttól, mert felismer olyan, alig észlelhető arcmozgásokat is, amelyeket az ember nem vesz észre.

A számítógépes felismerő program rávilágított olyan, a színlelést jelző vonásokra, mint a száj kinyitása: a tettetők szája igen gyakran van nyitva, túl rendszeresen és kevesebb benne a variáció.

„A további kutatás majd kideríti, hogy például a túlzott rendszeresség általános vonása-e a hamis érzelemnyilvánításnak.”

Nemcsak a fájdalom tettetését lehet leleplezni a számítógéppel, de más csalárdságot is, aminek hasznát veheti a belbiztonság, az orvostudomány, a jog, mondják a kutatók.

“Sőt, egyéb fontos, az egészségre, fiziológiás állapotra, gondolatra jellemző ‘kulcsvonásokat’ is megállapíthatunk a számítógép segítségével, mint a járművezetők álmosságát, a diákok figyelmét vagy azt, hogy értik-e az előadást, vagy hogyan reagál a beteg a kognitív terápiára.”

A tanulmány a Current Biology folyóiratban jelent meg.

Forrás: http://media.utoronto.ca/media-releases/computers-spot-false-faces-better-than-people/

Egy hozzászólás a “A számítógép leleplezi a tettetést”

  1. Sándor said

    Ez nagyon meredek! Gép lehet az igazi hazugságszakértő. Pedig ennél emberi dolgot nem tudnék elképzelni. Kiváncsi vagyok, igaz-e és tényleg be fog-e válni a valóságban is.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: