Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Az emberi szaglás egy trillió szagot is képes megkülönböztetni

Posted by Suggestor - 2014. március 23. vasárnap

 

Míg a látásunk néhány millió szín megkülönböztetésére, a hallásunk csak közel félmillió hang vagy tónus detektálására, addig a szaglásunk több mint egy trillió szag elkülönítésére képes, állítják a New York-i Egyetem neurogenetikai laboratóriumának kutatói.

„Kutatásunk demonstrálja, hogy az emberi szaglórendszer a maga több száz különböző szaglóreceptorával, messze felülmúlja a többi érzékszervünket. Még az egy trillió szag elkülönítésének képessége is alulbecslés lehet. Csak nem figyelünk rá, és nem használjuk a mindennapi életben.”

A tudósok általában azt feltételezték, hogy az emberi szaglóérzék 10 000 körüli szagot képes elkülöníteni. A szakterületen működők, persze, érezték, hogy ez nevetségesen kicsi szám, Dr. Andreas Keller azonban vállalkozott is rá, hogy kideríti, mennyi ez valójában, jegyezte meg a laboratórium vezetője.

Egy szag minősége nagyon összetett dolog, több különböző molekulát tartalmaz. Például, a rózsa illatában 275 illatmolekula van, amiből mi csak keveset érzékelünk. A szaglóérzéket nem lehet olyan egyszerűen vizsgálni, mint a látást vagy a hallást, több dimenziós összehasonlításra van szükség.

Dr. Keller és munkatársai önként jelentkezőknek egy 128 molekulából álló illatkeveréket adtak „szagra vételezésre”. Ez a 128 molekula egyaránt megtalálható a fodormentában, a narancsban, az ánizsban. A minta a 128 szagmolekulából 10-nek, 20-nak vagy 30-nak a kombinációját tartalmazta, eltérő arányban.

Az önkénteseknek egy alkalommal 3 mintát mutattak, amelyből kettő a szagmolekulák azonos keveréke volt, csak a harmadik különbözött. Arra kérték őket, válasszák ki közülük a ‘másfélét’.

Egyesek jobbak voltak a ‘más’ szag kiválasztásában, mint mások, de általában képesek voltak kiválasztani az eltérőt, amelyik pedig 51 %-ban azonos összetevőket tartalmazott.

Ha ezen az arányon – 51 % – felül – voltak képviselve az azonos molekulák, a legtöbb önkéntesnek már nehézséget okozott a ‘kakukktojás’ kiválasztása, függetlenül attól, hogy 10, 20 vagy 30-féle szagot tartalmazott a keverék.

A kutatók az eredményekből következtettek a megkülönböztethető keverékek számára – ezzel érkeztek el az 1 trillióhoz. De lehet, hogy az 1 trillió is alábecsült szám, mert a valóságban rengetegféle szag létezik, ami rengetegféle módon keveredhet.

Dr. Keller szerint őseink jóval gyakrabban használták a szaglóérzéküket, és több hasznát vették. Mi ‘magasan a föld felett hordjuk az orrunkat’, naponta zuhanyozunk, élelmünket hűtőszekrényben tartjuk, ami hatékonyan elzár bennünket sokféle szagforrástól, amit őseink nagyra becsültek.

„Ezzel magyarázhatjuk azt a hozzáállásunkat, hogy a szagok nem fontosak, a hallással vagy a látással összehasonlítva” – fűzi hozzá.

Forrás: http://www.medicalnewstoday.com/articles/274351.php

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: