Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Igaz-e a nagyon alacsony tápanyag tartalmú diéta életet meghosszabbító hatása?

Posted by Suggestor - 2014. március 24. hétfő

 

A tudósok már évtizedek óta tudják a nagyon alacsony tápanyag tartalmú diétáról, hogy elkerülhetők vele az öregkori betegségek és meghosszabbítható az élettartam.

„Ezt a hatást laboratóriumi állatoknál mutatták ki: a legyektől az egerekig, bár van néhány bizonyíték főemlősökkel kapcsolatban is” – mondja Dr. Margo Adler, evolúcióbiológus (UNSW – Ausztrália). „De mi úgy gondoljuk, hogy a nagy mértékű kalóriakorlátozásból eredő élettartam-növekedést az ember idézi elő a laboratóriumi állatoknál.”

Élettartam-növekedés ugyanis valószínűtlen, hogy végbe mehetne a vadon élő állatoknál ilyen diéta mellett, mert a nagy mértékű táplálékkorlátozás akadályozza az immunrendszer betegségekkel megküzdő képességét és csökkenti az izomerőt, ami viszont a ragadozóktól való megmeneküléshez szükséges.

A laboratórium jótékony környezete nélkül a legtöbb állat fiatalon elpusztul – vagy a ragadozók vagy a paraziták végeznek velük.”

A vadon élő állatok általában nem élnek elég hosszú ideig ahhoz, hogy az öregséggel járó betegségeknek, például a ráknak essenek áldozatul.

A táplálékfelvétel korlátozása viszont fokozza a sejtjavítási, sejt-reciklálási (újrahasznosítási) folyamatokat a szervezetben. Adler szerint ez a hatás arra fejlődött ki, hogy segítse az állatokat a szaporodásban akkor, amikor élelemszűke van: kevesebb élelemre van szükség a túléléshez akkor, ha a sejtekben tárolt tápanyagokat újrafelhasználják.

Ez a mechanizmus vezet a korlátozott tápanyag-bevitelen élő laboratóriumi állatok hosszabb élettartamához, mivel a fokozott sejtjavító, újrafelhasználó folyamatok csökkentik a sejtekben a ‘félresiklásokat’, a rák kockázatát.

„Ez a legizgalmasabb a dologban az emberi egészség szempontjából. Mert lehetséges ugyan, hogy a hosszabb élettartam a táplálékfelvétel korlátozásának mellékhatása, de a sejtek újrahasznosító mechanizmusának megismerése ígéretes lehet a hosszabb, egészségesebb emberi élet szempontjából.”

Elképzelhető, például, hogy kidolgoznak egy gyógyszert, amely képes utánozni a sejtek reciklálásának mechanizmusát, mondta Adler.

Forrás: http://www.medicalnewstoday.com/releases/274206.php

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: