Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Egyre fejlettebb a hackerek ‘termékeinek’ és szolgáltatásainak felvevő piaca

Posted by Suggestor - 2014. március 26. szerda

A fekete és szürke piaci értékesítés a hackerek által feltört eszközök, szolgáltatások, hitelkártya számok területén egyre kiterjedtebb, ami a fenyegetés növekedését jelzi – állapítja meg RAND Corporation új tanulmánya. (A RAND Corporation egy kutatásokra létrehozott nonprofit intézmény, amely nemzetbiztonsági témákat kutat.)
A hackelés egyének elszigetelten végzett tevékenysége szokott lenni, de az eltelt 15 év alatt a hackerek világa egyre szervezettebbé vált” – mondja Lillian Ablon, a tanulmány vezető szerzője, rendszerelemző informatikus.
„Bizonyos tekintetben a kiberbűnözés kifizetődőbb és könnyebben kivitelezhető tud lenni, mint az illegális drogkereskedelem.”


A kiberbűnözés növekedését egy kifinomult és specializált feketepiac teszi lehetővé, amely forgalmazza az eszközeit (szoftvereket, amelyek a rendszertámadásokat vezénylik, a távolból irányított számítógépeket, amelyeket spam-ek küldésére lehet használni, a szolgáltatás-jellegű bér-hackelést, és a kiberbűnözés ‘áruit’, beleértve az ellopott hitelkártyaszámokat.
A kiberbűnözők letartóztatásával a fekete piacok zártabbá váltak, a potenciális partnereket erősebb szűrőnek vetik alá, mielőtt a köreikbe engedik, de ha egyszer bent van, már könnyű a pénzkereset, írják a kutatók a beszámolóban.
A RAND kutatói több, mint két tucat interjút készítettek a kiberbiztonság témakörében a szakértőkkel: tudósokkal, biztonsági szakemberekkel, a törvény embereivel.
Megvizsgálták a fekete piac továbbfejlődésének lehetőségeit és előrejelzést adtak.
A fekete piac a rugalmasságáról és kifinomultságáról ismert – mondja Ablon. Ahogy a cégek és a felhasználók megerősítik a biztonsági aktivitásukat, a kiberbűnözők alkalmazkodnak. Amióta a törvény súlyosabban bünteti a kibertámadást, a hackerek nagyobb célokra mennek. Egyre több és több bűnténynek van digitális komponense.
Úgy védekeznek a bűnözők, hogy a résztvevők egyre jobban ‘lecsekkolják’ egymást, anonimitásba burkolóznak az elkövetéskor, titkosítják és védik a kommunikációjukat és tranzakcióikat.
Egy ilyen felvevőpiaccal megsegítve a támadóképesség valószínűleg mindig előtte fog járni a védekezőképességnek.
Az egyre kiterjedtebb hálózati kapcsolatok több támadási pontot és nagyobb kiaknázási lehetőséget jelentenek. A bűnözés pedig egyre jobban behatol az internet köreibe, egyre szélesebb lehetőséget nyújtva a feketepiacnak.
A szociális hálók és a mobileszközök adta lehetőségek kiaknázása is növekedni fog. Egyre több lesz a bér-hackelés mint szolgáltatás.
A szakértők azonban abban nem értenek egyet, hogy kiket érint a jövőben a legjobban a fekete piac növekedése, és milyen termékekkel, milyen típusú támadások lesznek a leggyakoribbak.
Forrás: http://www.rand.org/news/press/2014/03/25.html

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.