Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Romlik az alkalmi drogfogyasztó egyetemisták agytevékenysége

Posted by Suggestor - 2014. március 27. csütörtök

A Kalifornia Egyetem (San Diego) orvostudományi karának kutatói felfedezték, hogy azoknak az egyetemistáknak, akik – alkalmilag – stimuláns drogokat mint a kokain, az amfetamin és egyes csak receptre kapható gyógyszerek (Adderall) szednek, romlik az agytevékenysége az agynak az anticipációhoz – előrelátáshoz, elővételezéshez – kapcsolódó területén.


Ezeknek a 18 – 24 éves fiatal embereknek az agyát funkcionális mágneses rezonanciás képalkotó (fMRI)  készülékkel vizsgálták, miközben teszteknek vetették alá őket, és olyan különbségeket állapítottak meg, amelyeket sajátos belső kapcsolódási rendszernek gondolnak a kutatók, amelyek egyes embereket hajlamossá tesznek a későbbiekben a drogfüggőségre.
A kutatásnak az a fő haszna, hogy az agytevékenység mintázatát fel lehet használni a kockázati csoport azonosítására, még mielőtt a függőség nyilvánvaló jeleit mutatnák.
„Ha mutat Ön nekem 100 hallgatót, és megmondja, kik szedtek közülük stimulánsokat egy tucatnyi alkalommal, én meg tudom mondani, hogy azoknak a hallgatóknak az agya más, mint a többié” – mondja professzor Martin Paulus, pszichiáter. „Kutatásunk nem azt mondja ‘ilyen a drogozó agyad’, hanem azt mondja, ‘ilyenné tesz a drog’.
A vizsgálat alkalmával a 18 – 24 éves egyetemistáknak egy képernyőn megjelenő X vagy O megpillantásakor meg kellett nyomniuk a bal gombot, ha X, a jobb gombot, ha O jelenik meg. Ha egy dallam szólalt meg nem kellett egyik gombot sem megnyomniuk.
Minden kísérleti személy reakcióidejét és tévesztései számát mérték – 288 kísérleten keresztül, eközben az agytevékenységüket fMRI-n regisztrálták.
Alkalmi drogfogyasztónak az számít a kutatók szerint, aki átlagosan 12 – 15 alkalommal fogyasztott drogot.
Őket hasonlították össze a drogot még sohasem fogyasztottakkal.
Mindkét csoportot szűrték alkoholfüggőségre, mentális rendellenességekre, amelyek a kísérlet eredményét befolyásolhatták.
A kísérlet eredménye azt mutatta, hogy az alkalmi droghasználóknak egy kicsivel gyorsabb a reakcióidejük, amiből az impulzivitásra következtetnek.

De a legmegdöbbentőbb különbség a ‘stop’ jelzésnél (ne nyomja meg egyik gombot se, ha megszólal a hang) keletkezett. Itt követték el az alkalmi droghasználók a legtöbb hibát, itt rosszabbodott a teljesítményük a kontroll csoportéhoz képest, főleg, amikor a feladat nehezedett.
Az agyi felvételek az alkalmi droghasználóknál egyértelműen csökkent idegi aktivitást mutattak az agynak abban a részében, amely az anticipálással (elővételezéssel, előrejelzéssel) volt kapcsolatos.
Úgy szoktuk vélni, hogy a drogfüggők nem képesek visszatartani magukat a drogtól, de ez a kutatás azt mutatja, hogy ennek a gyökere az anticipációs képesség romlásában van: nem tudják előre látni a helyzetet, és leállítani a trendet.”
A kutatás következő lépése az lesz, hogy megvizsgálják, az agytevékenység változása állandó-e vagy visszafordítható. A kutatók szerint lehetőség van a gyenge agyterületek ‘tornáztatására’.
„Jelenleg nem létezik kezelés a stimuláns függőségre, a visszaesés 50 százalék fölött van. A minél korábbi beavatkozás a legnagyobb segítség” – jelentette ki Paulus professzor.
Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2014-03/uoc–bdi032514.php

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: