Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A négy vagy több gyermeket szült nőknek kétszeres a kockázatuk a szív- és érbetegségre

Posted by Suggestor - 2014. március 29. szombat

Sokkal nagyobb a valószínűsége a négy vagy több gyermeket világra hozott nőknél az artériák megvastagodásának vagy plakknak a szívben, mint azoknál a nőknél, akik kevesebb terhességet viseltek ki – állítják a University of Texas Southwestern Medical Center kutatói.
„Kutatásunkkal hozzájárulunk annak bizonyításához, hogy a terhességgel kapcsolatos változások befolyásolják a nők kardiovaszkuláris kockázatát” – mondja Monika Sanghavi, kutatásvezető.


Ez az első olyan kutatás, amely a még tünetmentes atheroszklerózis jeleit – az artériák fokozatos szűkülését és megkeményedését – veszi alapul.
Több, mint 1600 nőt vontak be a vizsgálatba, akik – önbevallás alapján – nyilatkoztak gyermekeik számáról, és megvoltak a szükséges orvosi felvételeik is. Átlagéletkoruk a vizsgálat idején 45 év volt, a résztvevők fele afroamerikai.
Kompjuter tomográffal mérték a koronáriás artéria kalcium-értékét, mágneses rezonancia felvétellel az aorta falvastagságát. Ezzel megállapították, van-e tünetmentes érelmeszesedésük a szívben vagy az artériák falában.
A Dallas Heart Study (Dallasi Szív-egészség Vizsgálat) keretében történtek a vizsgálatok.
A két-három gyermeket szült nőkkel szemben a négyet vagy többet szülteknél kétszeresre növekedett a kockázata a két vizsgált érték abnormalitásának. (Az összefüggés akkor is fennállt, ha kiküszöbölték a társadalmi-gazdasági státus, iskolai végzettség, rassz és egyéb értékeket, amelyekről tudható, hogy hozzájárulnak a kardiovaszkuláris kockázathoz.)
A többször szült nők inkább idősebbek, spanyol-ajkúak, magas vérnyomásosak, nagyobb testtömeg-indexűek és alacsonyabb társadalmi-gazdasági státusúak voltak.
Ami érdekes, azok a nők, akiknek nem volt gyermekük, vagy csak egy volt, szintén a még tünetmentes érelmeszesedés jeleit mutatták nagy valószínűséggel (U -alakú összefüggés).
A kutatók nem tudják a választ erre a jelenségre, valószínűsítik, hogy a teherbeesés nehézségei más egészségügyi problémával is összefüggésben vannak (diabétesz, magas vérnyomás, túlsúly, magas koleszterinszint).
A terhesség önmagában egy sor változást indít el, amelyek a nők szív- és érrendszerére nagyobb terhet rónak.
Csak egy példa: a szívnek 50%-kal több vért kell átáramoltatnia magán a terhesség idején.
„A terhességet a természet stressz-tesztjének szokták nevezni, nem véletlenül. Azonosítani lehet általa azokat a nőket, akik megnövekedett kockázattal bírnak  a szívbetegségre, amikor még lehet, hogy  nincs egyetlen kockázati tényezőjük sem.”
Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2014-03/acoc-nob032714.php

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: