Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Ha azt akarjuk, hogy 2 Celsius fokon belül maradjon a globális felmelegedés, csökkentenünk kell a hús és tejtermék fogyasztását

Posted by Suggestor - 2014. március 31. hétfő

Az élelmiszer-termelésből adódó üvegházgáz-kibocsátás fenyegeti a klímacélt: a globális felmelegedés 2 Celsius fokra korlátozását – állapította meg a svéd Chalmers University of Technology kutatása.
Az energiatermelésből és a közlekedésből eredő széndioxid-kibocsátás alkotja jelenleg a klíma-szennyezés legnagyobb részét. Azonban ezeknek az emisszióknak a lényeges csökkentésével sem lehet garantálni, hogy nem haladjuk meg a 2 Celsius fokos globális felmelegedést.
Elsősorban azért, mert az emelkedő globális húsfogyasztás és tejtermék-fogyasztás növeli a mezőgazdaság üvegházgáz-kibocsátását.
Ha nem teszünk ellene, a termőföldek nitrózus oxid kibocsátása és az állatállomány metánkibocsátása 2070-re megduplázódik. Ettől egymagában lehetetlenné válik a klímacél elérése.
„Fehéren-feketén kimutattuk, hogy kulcskérdés a hús- és tejtermék-fogyasztás csökkentése, amivel levihetjük a mezőgazdaságból eredő szennyezést egy biztonságos szintre” – jelentette ki Fredrik Hedenus, a tanulmány egyik szerzője. „Egy széleskörű étrendi változáshoz sok idő kell. Már most időszerű gondolkoznunk azon, hogyan táplálkozhatnánk klímatudatosan.”
2070-re jóval többen élünk ezen a bolygón. A húsban, tejben, sajtban bővelkedő étrendet, és a többi, nagy kibocsátással járó élelmiszert várhatóan sokkal többen fogják fogyasztani.
A mezőgazdasági eredetű emissziót nehéz és költséges befolyásolni az előállítási módszerekkel vagy a technológiával, és mivel növekszik a világ lakossága, a több hús és tejtermék fogyasztás növeli az élelmiszer előállításának üvegházgáz-kibocsátását.
„Az előállítás hatékonysága és az új technológiák bevezetése révén elérhető kibocsátás csökkentés nem lesz elegendő ahhoz, hogy a klíma-cél – a 2 Celsius fokos globális hőmérséklet-növekedés – keretein belül tartson bennünket, ha továbbra is növekszik a hús- és tejtermék-fogyasztás” – fűzte hozzá a társszerző, Stefan Wirsenius.
A marhahús és a birkahús a felelős a legnagyobb mezőgazdasági emisszióért – kalóriatartalmát tekintve.
2050-re a marhahús és a birkahús az összes mezőgazdasági kibocsátás feléért lesz felelős a becslések szerint, míg az emberiség számára a bevitt kalória 3 százalékát jelenti.
A tejtermékek az agrárium összes üvegházgáz-emissziójának a negyedét fogják kitenni erre az időszakra.
Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2014-03/cuot-mct032614.php

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: