Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Nem szereti a szervezetünk az alvásidő megrövidítését

Posted by Suggestor - 2014. április 2. szerda

Az Amerikai Kardiológusok Kollégiumának éves ülésén beszámoltak a kutatók az óra átállítással kapcsolatos nagyszabású kutatásról. A University of Colorado kardiológusai megállapították, hogy az ‘ellopott’ egy óra alvásidő veszélyesebb a szervezet természetes ritmusára, mint gondolnánk.
A kutatás szerint 25 százalékkal megugrik a szívrohamok száma a tavaszi óra-előreállítást követő hétfőn. De a fordítottja is igaz: 21 százalékkal csökkent a szívrohamok száma ősszel, azon a kedden, miután visszatértünk az eredeti időszámításhoz, és nyerünk egy órát.
A szívrohamok leggyakrabban a hétfő reggeli időszakban történnek.

Amnet Sandhu úgy magyarázza, hogy ha megnézzük a többi, ‘normális’ hétfőt, változik kissé év közben a szívrohamok száma, de nem jelentősen. Teamjük a Michigan állambeli nem-szövetségi kórházi beutalások adatbázisaiból hasonlította össze az óra-átállítás előtti és utáni hétfőn a  szívroham tüneteivel felvett betegek számát.
Négy, egymást követő éven át (2010-től 2013-ig) dolgozták fel a kórházba utaltak adatait, és következetesen, 34 százalékos növekedést találtak a szívrohamok arányában az óra átállításakor – egyik hétről a másikra.
Ami az óra visszaállítását illeti, arra nem tudtak választ adni, hogy miért kedden – és nem hétfőn regisztráltak kevesebb szívrohamot.
A kutatásnak azonban vannak bizonyos korlátai: amellett, hogy egyetlen államra korlátozódik, csak a kórházba felvett betegekkel foglalkozik, ezzel kizárja azokat a pácienseket, akik még a kórházba szállítás előtt meghaltak.
„Korábbi kutatásokból tudtuk, hogy az alváshiány szívrohamot válthat ki, de azt még nem értjük eléggé, miért ennyire érzékenyek az emberek az alvási ciklus változására. Kutatásunk arra enged következtetni, hogy az alvásban még a hirtelen, kis változásnak is káros hatása van.”
Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2014-03/acoc-dsi032714.php

Egy hozzászólás to “Nem szereti a szervezetünk az alvásidő megrövidítését”

  1. Sándor said

    “következetesen, 34 százalékos növekedést találtak a szívrohamok arányában az óra átállításakor – egyik hétről a másikra”

    Ez nagyon komoly kárt is jelent nemzetgazdasági szinten is, minden szempontból. Ideje lenne az ilyeneket is számításba venni, nem csak a vélt vagy valós költségmegtakarításokat. Az óraátállítás szerintem összességében egy tévedés.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.