Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Összefüggés van a szénhidrát-lebontó gén kópiaszáma és az elhízás között

Posted by Suggestor - 2014. április 4. péntek

A King’s College London és az Imperial College London kutatói felfedezték, hogy azoknak az embereknek, akik kevesebb példánnyal rendelkeznek a szénhidrát-emésztő enzimet kódoló génből, nagyobb a kockázatuk az elhízásra. Az étrendi tanácsokat jobban az egyén emésztőrendszerére kellene szabni: megnézni, rendelkezik-e az egyes élelmek emésztéséhez szükséges enzimekkel.


A nyálban lévő amiláz enzim még a szájban elkezdi a szénhidrátok lebontását. Az angol kutatásból arra lehet következtetni, hogy azok az emberek, akiknek az AMY1 génből kevesebb példány áll rendelkezésükre, az amiláz enzimből  kisebb koncentrációval bírnak, ezért nehézségeik vannak a szénhidrát lebontása terén.
A kutatásból az következik, hogy az emberek szervezete eltérően reagál az élelem típusára és mennyiségére, és ennek genetikai különbség az oka.
Közel 150 svéd családban, ahol az elhízásnak eltérő mértéke volt megfigyelhető, mérték a génkifejeződést. Meg is találták két amiláz génnek (AMY1 és AMY2) a szokatlan mintázatát, az egyik a nyál-amilázt, a másik a hasnyálmirigy-amilázt kódolja. Ezek a gének számának eltérése és az elhízás kapcsolatára hívták fel a figyelmet.
Majd további kutatások is megerősítették ezt a kapcsolatot: 972 személyes angol ikerkutatás, francia és kínai pácienseken végzett kutatás ugyanazt a mintázatot mutatta: az AMY1 (nyál-amiláz) génnek a példányszáma következetesen kapcsolatban volt az elhízással.
Mindegyik kutatási mintában jelentősen megnövekedett az elhízás veszélye a legalacsonyabb nyál-amiláz gén-kópiaszámnál: körülbelül a nyolcszorosára a legmagasabb kópiaszámúhoz képest.
A gén-kópiaszám változatok (CNV – copy number variants) jelentőségét alábecsülték a betegségek genetikai okának megállapításánál, ez a kutatás most felhívja rá a figyelmet, hogy más betegségek esetében is szerepük lehet.
„A jövőben egy egyszerű vér- vagy nyálteszt elegendő lehet a fontos enzimek (mint az amiláz) méréséhez, ennek alapján adhatnak étrendi tanácsot az elhízottaknak és a túlságosan soványaknak. Tudatára kell ébrednünk, hogy valamennyiünk emésztése eltérő.”
Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2014-03/kcl-nsf032714.php

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: