Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Összefüggés van a D-vitaminhiány és a gondolkodási képesség romlása között idősebb korban

Posted by Suggestor - 2014. április 16. szerda

“Kutatásunkkal újabb bizonyítékát adjuk annak, hogy az alacsony D-vitamin koncentráció és a kognitív hanyatlás között idővel  megjelenik az összefüggés” – jelentette ki Dr. Valerie Wilson, a Wake Forest Baptist Medical Center tanársegédje. “Bár mi sem tudunk ok-okozati összefüggést kimutatni, óriási nyereség lenne, ha D-vitamin adagolásával be lehetne bizonyítani, hogyan javul a kognitív teljesítményük az időseknek, ugyanis a D-vitaminhiány olyannyira általános ebben a populációban.”

A Wake Forest kutatói a Health, Aging and Body composition (Egészség, Öregedés és Testfelépítés) vizsgálat adatait használták fel a D-vitamin koncentráció és a kognitív funkció összefüggésének kutatására időseknél.

2777, egészséges, 70 – 79 év közötti felnőttnél mérték meg a tanulási-gondolkodási képesség működését – a kutatás kezdetén, majd négy év múlva. A D-vitamin szintet évente ellenőrizték.

“A kezdeti adatokból nem lehetne arra következtetni, hogy az alacsony D-vitaminszint kognitív hanyatlást okoz. De amikor négy egymást követő év adatai álltak rendelkezésünkre, kitűnt, hogy az alacsony D-vitamin szintűeknél a két kognitív teszt teljesítményéből az egyik rosszabb lett.”

“A következő lépés az volna, hogy megnézzük, vajon D-vitamin táplálékkiegészítővel javítható-e a kognitív teljesítmény” – mondja Wilson, amihez megfelelően megtervezett kutatásra volna szükség.

“Az orvosoknak szükségük van erre az információra ahhoz, hogy tudományosan alátámasztott javaslatot tehessenek betegeiknek. Ahhoz is kutatások kellenek, hogy kiderítsük, mely kognitív területek – a memória vagy a koncentrálóképesség – különösen érzékenyek az alacsony D-vitamin szintre.”

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2014-04/wfbm-sev041514.php

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.