Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Létezik védettség a Lyme-kór ellen

Posted by Suggestor - 2014. április 20. vasárnap

Ha egy bizonyos törzsbe tartozó, Lyme-kórral fertőzött kullancs csípi meg az embert, az az ember védett lesz a kórral szemben – ha ugyanabba a törzsbe tartozó baktériummal fertőzött kullanccsal kerül szembe.
Csakhogy: az Egyesült Államokban legalább 16 különböző kullancstörzset ismernek, amelyik Lyme-kór hordozó.
De a Pennsylvania Egyetem felfedezése segít megérteni, hogyan ismeri fel az immunrendszer, és hogyan építi ki a védelmet a kórokozó ellen, ami az oltóanyag kifejlesztése szempontjából nem közömbös.
Persze, a megfertőzött ember – és az orvosa sem tudja, melyik Borrelia burgdorferi törzs okozta a Lyme-betegséget.
De 2012-ben, a New England Journal of Medicine-ben megjelent tanulmány beszámolt arról, hogy 17 betegnél, akik több alkalommal fertőződtek meg a kórral, kitenyésztették és azonosították a baktériumtörzseket. Az érdekelte őket, „vajon az újabb fertőzést egy újabb kullancs csípése okozta-e vagy kiújult az eredeti fertőzés. Megállapítást nyert, hogy új fertőzésről van szó, csak egyetlen beteget fertőzött meg ugyanaz a törzs –két  ízben.”
Az az ember, aki ugyanazzal a baktériumtörzzsel került kapcsolatba, voltaképpen négyszer kapta el a Lyme-betegséget hat év alatt – és kétszer: a hat év elején és végén fertőzte meg ‘K-törzsbe’ tartozó baktérium.
A Pennsylvania Egyetem kutatói azt szerették volna megtudni, „ha ilyen ritkán fertőz meg ugyanaz a törzs egy embert, annak nem az lehet-e az oka, hogy védetté válik az illető ugyanazon törzs fertőzésével szemben.”
Statisztikai módszerekkel kiszámították, hogy ha nem volna törzs-specifikus immunitás, akkor több beteg is megfertőződött volna ugyanazzal a törzzsel kétszer – de csak egyetlen ilyen beteg akadt.
Kiderült, hogy ilyen eredményre jutni szinte lehetetlen 17 páciens esetében. (Számításba vették a törzsek előfordulási gyakoriságát is New York államban.)
A következő tesztben megnézték a várható összes fertőzések számát egy adott időperiódusban, és az ugyanazon törzstől várható fertőzések számát is.
A tesztek végén megállapították, hogy létezik törzs-specifikus immunitás, és minimálisan négy évig tart.
Összevetve 200 páciens valós adataival, akik megfertőződtek legalább egyszer valamely ismert törzstől, a szimuláció azt mutatta, hogy az immunitás időtartama: 6 – 9 év.
Az állatkísérletek is erre engedtek következtetni: „Ha megfertőztünk egy egeret az egyik baktériumtörzzsel és antibiotikumokkal kiirtottuk a fertőzést, nem lehetett újrafertőzni ugyanazzal a törzzsel, csak egy másikkal” – mondta Brisson, az egyik kutató. „De az egér csak egy évig él. Így senki nem tudta felfedezni, hogy az immunitás több éven át tart.”
Brisson megjegyezte, hogy valószínűleg változó az immunitás erőssége és hossza az emberek közt, sőt talán a baktériumtörzsek közt is.
Forrás:
http://www.upenn.edu/pennnews/news/strain-specific-lyme-disease-immunity-lasts-years-penn-research-finds

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: