Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Fertőzéskor nagy az alvásigény

Posted by Suggestor - 2014. április 22. kedd

“Amikor megbetegszünk, önkéntelenül is többet akarunk aludni. Számos kísérlet foglalkozott az alvásmegvonás hatásával a gyógyulásra, de meglepően kevés eredménnyel. Mi a gyümölcslégy-modellt választottuk – ugyanis a szóban forgó gén-út megőrződött az emlősökben is -, hogy megválaszoljuk a kérdést” – mondja Julie A. Williams, a Pennsylvania Orvosegyetem alvásközpontjának munkatársa.

A kísérletben a gyümölcslegyek egyik csoportját alvásmegvonásban részesítették, mielőtt megfertőzték volna baktériummal, a másikat hagyták normálisan aludni. Mind a két csoport gyümölcslégy alvásigénye erősen megnövekedett a fertőzés után. Viszont – váratlanul – az alvásmegvonásban részesült legyeknek jobb volt a túlélési arányuk.

“Meglepetésünkre, a fertőzés előtt alváshiányos legyek tovább éltek a fertőzés után, mint azok, amelyek nem voltak alváshiányosak.” Igaz, hosszabban aludtak a fertőzés után, és tovább is éltek, mint nem-alváshiányos társaik.

Akár fertőzés előtt, akár fertőzés után történt az alvásmegvonás, keveset számított a gyümölcslegyeknek, az volt a lényeg, hogy előbb kellően kialudhassák magukat.

Az alvásmegvonás ugyanis növeli egy gén (NFkB- Relish) aktivitását, amely szintén szükséges a fertőzés legyőzéséhez.

A kutatók akkor mutáns legyeket használtak, amelyek nem képesek a fertőzésre adott alvás-válaszra – ezeken hamarosan elhatalmasodott a fertőzés. Ám, ha ezeket a mutánsokat alvásmegvonásnak tették ki a fertőzés előtt, megnövekedett az alvásigényük fertőzés után.

Ezután olyan mutánsokkal dolgoztak, amelyekből az NFkB gén mindkét változata hiányzott (a Relish is, és a Dif is). Ekkor hiába tették ki alvásmegvonásnak, az sem segített, órák alatt elhatalmasodott rajtuk a fertőzés.

“Mindent egybe véve, adataink azt tükrözik, hogy a fertőzés utáni nagy alvás segíti a gyógyulást” – állapítja meg Williams.

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2014-04/uops-prf042114.php

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.