Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A hús-eredetű vasfogyasztás erősen megnöveli a szívbetegség kockázatát

Posted by Suggestor - 2014. április 25. péntek

Igaz, hogy szervezetünk az úgynevezett ‘hem’-vasat (ami a hemoglobin szóban is megtalálható), és ami  a húsokból kerül be a szervezetünkbe, jóval könnyebben hasznosítja, mint a növényi eredetű vasat.
De a húsok fogyasztásával csínján kell bánni: az Indiana Egyetem Közegészségügyi karának kutatói kiderítették, hogy a húsfogyasztás, éppen a benne megtalálható ‘hem’ vas miatt, 57 százalékkal megnöveli a koronáriás szívbetegség kockázatát.

A növényekből (zöld leves növények, diófélék, lencse, borsó) és egyéb, nem-hús jellegű forrásokból származó vas fogyasztása viszont nem hozható összefüggésbe a szívbetegséggel.
Jacob Hunnicutt, a Journal of Nutrition folyóiratban megjelent írás első szerzője azt mondja, hogy a vasbevitel, a szervezet vas-tárolása és a koronáriás szívbetegség közötti összefüggés régóta vita tárgya a kutatók között. Az Indiana Egyetem kutatói 21 eddig megjelent tanulmányt, ami összesen majdnem 300 000 kísérleti személyt és 10,2 év követési időt jelent, meta-analizálták.
Elemezték a teljes vasbevitelt, ebből a ‘hem’ és a nem-hem bevitelt – a koronáriás szívbetegség kockázata szempontjából. Egyedül a hem-vas bevitel adott pozitív összefüggést.
Szervezetünk eltérően kezeli a két fajta vasat, jobban tudja kontrollálni a növényi forrásból származó vas (beleértve a táplálékkiegészítőként szedett vas) felszívódását. Nem ez a helyzet a húsból származó vassal.
„A koronáriás szívbetegség kockázata a hem-vas nagyon magas arányú hasznosulásával magyarázható. A hem-vas  gyorsan és  sokkal nagyobb arányban szívódik fel – 37 százalékban, szemben a nem-hem-vassal, ami csak 5 százalékban. Ha felszívódott, részt vehet az LDL (‘rossz’ koleszterin) létrejöttében, szövetkárosító gyulladást okozhat, ami a koronáriás szívbetegség kockázatát növeli” – magyarázzák a szerzők.
A szervezet vasraktárai idővel megtelnek. Egyetlen módja a vastartalék csökkentésének a vérzés, a véradás vagy a menstruáció. A kávé és a teafogyasztás korlátozza a vas felszívódását.
Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2014-04/iu-sic042314.php

Hírdetés

Egy hozzászólás a “A hús-eredetű vasfogyasztás erősen megnöveli a szívbetegség kockázatát”

  1. Sándor said

    Nagyon izgalmas felfedezés! Korábban a vasbevitelt csak húsból tartották kivitelezhetőnek és megfelelőnek. Ehhez képest pedig az a vas még csak nem is jó… Ezek szerint a vegetáriánus étrend egyre inkább rendben van. Sőt, egyre inkább ajánlott az egészség érdekében. Nagy fordulat ez néhány évtized alatt.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: