Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Az alfahullámok okozzák: a relaxált autóvezetés miatt meglepnek minket a váratlan események

Posted by Suggestor - 2014. április 27. vasárnap

„Amikor több különböző dolog vetélkedik a figyelmünkért, nem vagyunk képesek tudatában lenni oly sok mindennek, amit látunk” – mondja Kyle Mathewson, a Beckman Intézet (Illinois University) munkatársa. „Például, amikor valaki vezet, lehet, hogy kizárólag a kötelező forgalmi jelzésekre koncentrál.”
De időközben történhetnek váratlan események: egy szirénázó mentőautó, egy gyalogos vagy egy állat fut ki az útra. Észre fogja-e venni a váratlan eseményt vagy olyannyira csak a vezetésre fókuszál, hogy nem látja?
„A kocsiból nézve olyan pillanatnyinak, tűnékenynek tűnnek a dolgok, miközben valami egészen másra figyelünk, hogy nem biztos, hogy tudatosul bennünk” – állítja Mathewson. „Ha ugyenezeket a képeket százszor megmutatja valakinek, egyszer látni fogja a váratlan eseményt, másszor nem. Mert az agya más felkészültségi állapotban van.”
Egy új technikai megoldást használtak a kutatók az agyhullámok tesztelésére, eközben felfedezték, mikor érik el és mikor nem érik el a külső ingerek a tudatosság szintjét.
Az alfahullámok szólnak olyankor közbe, amikor nem érik el az ingerek a tudatosság küszöbét.
Az alfahullámok (amelyeket az agykontrollból ismerhetünk – Független), amelyek az agy pihenés közbeni elektromos tevékenységére jellemzők, kiderült, hogy képesek befolyásolni, mi tudatosul bennünk és mi nem, mi az, amit látunk, és mi az, amit nem.
Az EROS (Event-Related Optical Signal) nevű eszközzel, ami infravörös-közeli fény felhasználásán alapul, észrevették a kutatók a kísérleti személyek agyában az aktív idegsejteket. Azok ugyanis egy kicsit megduzzadnak, átlátszóbbá válnak, a fény számára átjárhatóbbakká, így megállapíthatták a laboratórium munkatársai, hogy az agykéregnek mikor  mely része dolgozza fel az információt.
Így derítették ki a kutatók, honnan erednek az alfahullámok – cuneus-ból, az agynak azon részéből, amely feldolgozza a vizuális információt.
Az alfahullámok meggátolhatják a vizuális információ feldolgozását, nehézzé tehetik észrevenni a nem-várt információt.
Azonban, ha a figyelmünket fókuszáljuk, és teljesebben koncentrálunk a környezetünkre (a tapasztalatainkra), az agy végrehajtó funkciója működésbe jön, ‘féket tesz’ az alfahullámokra – és akkor látni engedi azokat a dolgokat, amiket relaxáltabb állapotunkban elmulasztunk látni.
„Ismerve az alfahullámok eredetének helyét, elektromos ingerléssel megcélozhatjuk ezt a területet. Vagy adhatunk visszajelzést a vezetőnek pillanatról pillanatra, ami figyelmezteti, hogy nem figyel eléggé, előre, az útra kell figyelnie. Vagy más szituációban, az osztályban figyelmeztetni kell a diákot, hogy jobban fókuszáljon, vagy akár az atlétát, a pilótát, a gépkezelőt.”
Forrás: http://beckman.illinois.edu/news/2014/04/brain-waves-improve-vision

Hírdetés

Egy hozzászólás a “Az alfahullámok okozzák: a relaxált autóvezetés miatt meglepnek minket a váratlan események”

  1. uniohid said

    “…ha a figyelmünket fókuszáljuk, és teljesebben koncentrálunk a környezetünkre (a tapasztalatainkra), az agy végrehajtó funkciója működésbe jön, ‘féket tesz’ az alfahullámokra – és akkor látni engedi azokat a dolgokat, amiket relaxáltabb állapotunkban elmulasztunk látni.”

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: