Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Nem az a legrosszabb az emlőrákban, hogy meghalhat benne az ember?

Posted by Suggestor - 2014. május 2. péntek

Tovább élni sem könnyű. És most nem csak a terápia következményeiről van szó, hanem a betegség és a terápia miatt elveszített munkáról, a romló életkörülményekről. Az emlőrákot túlélő, dolgozó nők csaknem egyharmadának nincsen állása négy évvel a diagnózis után sem. Azok a nők a leginkább érintettek, akik kemoterápián is átestek – állapították meg a Michigan Egyetem Rákközpontjának kutatói.
Detroitban és Los Angelesben élő, az emlőrák korai stádiumával diagnosztizált nők helyzetét vizsgálták, leszűkítve a mintát azokra a nőkre, akik a diagnózis idején munkában álltak.
A nők helyzetét négy éven át követték.
A dolgozó nők 30 százaléka számolt be arról, hogy nincs munkája, azok a nők, akik kemoterápiás kezelésben részesültek, nagyobb valószínűséggel voltak munka nélkül négy év múlva is.
A nők nagy része akarna dolgozni: 55 százalékuk azt mondta, fontos volna számára a munka, 39 százalékuk aktívan keres munkát. Azok, akik nem dolgoznak, lényegesen rosszabb helyzetben vannak anyagilag.
„Az orvosok nagy része azt hiszi, hogy bár a páciensek elveszítik a munkájukat a kezelés alatt, visszatérhetnek hozzá hosszabb távon” – magyarázza Reshma Jagsi, onkológus professzor. „Kutatásunkban a helyzet másként fest. Az alkalmazás elvesztése a kemoterápia egyik lehetséges negatív következménye hosszú távon, ez nem tudatosul a szakmában kellőképpen.”
A páciensek betegszabadságot vesznek ki a kemoterápia idejére, hogy megbirkózzanak a kezelés közvetlen mellékhatásaival. És lehet, hogy hosszú távú munkanélküliségre kell felkészülniük.
Ráadásként jönnek a kemoterápiás kezelés hosszú távú mellékhatásai: a neuropátia vagy a gondolkodási problémák, amik rontják az alkalmazás esélyeit.
A kutatók hangsúlyozzák, hogy csökkenteni kell az emlőrák-kezelés terheit, ki kell dolgozni egy olyan stratégiát, amellyel meghatározható, mely betegeknek nem származhat előnye a kemoterápiából.
A tanulmány a Cancer című folyóiratban jelent meg.
Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2014-04/uomh-uca042314.php

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.