Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Hogyan fejlődik ki a gyerekek szeretete, felelősségérzete a Föld iránt?

Posted by Suggestor - 2014. május 3. szombat

Mindenek előtt: a szabad természetben való játék lehetőségével.

Azoknak a gyerekeknek, akiknek módjuk van naponta egy-két órát a szabad természetben játszani, kapcsolatuk lesz a Földdel, átérzik a felelősséget, hogy meg kell óvniuk – állítják a Michigan State University kutatói.
„Ezek az értékek rendkívül fontosak az emberi fejlődésben és az ember jóllétében” – mondja Gretel Van Wieren tanársegéd. „Megleptek bennünket is az eredmények. Mielőtt hozzákezdtünk volna a kutatáshoz, azt kérdeztük magunktól:

‘Vajon igaz az, vagy csak mítosz, hogy a gyerekeknek mély spirituális kapcsolatuk lehet a természettel?’ És igaznak találtuk, méghozzá nagyon mélyen igaznak.”
A gyerekek békéről, a természet erejéről, amivel szemben kicsinek érezzük magunkat (vihar, égzengés) számoltak be, és arról, hogy boldognak érzik magukat, a világ szerves részének.
Mérték a kutatók a gyerekek esztétikai értékeit is: azok, akik rendszeresen a szabadban játszottak, értékelték a szépséget (színeket, egyensúlyt, szimmetriát), a rendet, felkeltette a kíváncsiságukat, a képzelőerejüket, a kreativitásukat. (Például: élvezték a bokrok üde zöldjét, a víz változékonyságát, a méhek kaptárját.)
A kutatáshoz változatos módszereket használtak a tudósok: mélyinterjút, a gyerekek rajzait, feljegyzéseket, megfigyeléseket, beszélgetést a szülőkkel. A 7-8 éves gyerekek többsége keresztény hátterű családból származott.
Az volt a megfigyelésük, hogy a természet iránt legnagyobb affinitást, legmélyebb spiritualitást mutató gyermekek szülei maguk is sok időt töltöttek a szabadban gyermekkorukban. És ők úgy vélték, hogy ezek az élmények formálták őket felnőtté.
Mit ad nekünk a természet? Színeket, látványokat, hangokat, bizonytalanságot, egyidejűleg több érzékszervre ható élményt, és mindenek felett: élet-teliséget, mondja Van Wieren. A természet a folytonos változás állapotában van, ami kedvez a problémamegoldásnak és az önbizalom fejlődésének.
Abból viszont baj lehet, ha a gyerekek folytatják a technika iránti rajongásukat, mondja.

„Ez az első generáció, amelyik már ezzel nőtt fel. A modern életvitel távolságot teremtett az ember és a természet között, és most kezdünk rájönni, hogy ez sok tekintetben nem jó. Vajon hogyan fogja ez érinteni a gyerekeinket, és mit szándékozunk tenni?”
Forrás: http://msutoday.msu.edu/news/2014/playing-outside-could-make-kids-more-spiritual/

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: