Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Baktériumölő filmréteg a húsokon, ami ehető

Posted by Suggestor - 2014. május 4. vasárnap

Egy ehető, íztelen, átlátszó réteg, amit az Aureobasidium pulluns gomba termel ki, átitatva 2%-os oregano, 2%-os rozmaring aromaolajjal és ‘megspékelve’ cinkoxid vagy ezüst nanorészecskékkel: ezt kísérletezte ki a romlékony húsok védelmére Catherine Cutter, az élelmiszertudomány professzora a Pennsylvania State University-n. Majd tesztelte a patogén baktériumok ellen.

Beoltottak friss húsokat és  fogyasztásra kész hústermékeket az élelmiszerek romlását okozó baktériumokkal, kezelték a ‘pullulan’ nevű, aromaolajokat, nanoanyagot tartalmazó filmréteggel, vákuum csomagolták, és megnézték három hét hűtőtárolás után: mennyire növekedtek benne a baktériumok.

Az ehető filmréteg előrelépés a húsok antimikrobiális kezelésében – magyarázza Cutter professzor – mert tovább tart a hatásuk, mint a folyadék állagú baktériumölő anyagoké, amelyek lefolynak a felületről, nem szívódnak be és kevéssé hatékonyak. A pullulan film hozzátapad a húshoz, lehetővé teszi a benne levő baktériumölő anyagok lassú kioldódását, megöli a baktériumokat azonnal is, és folyamatosan, nincs lehetőségük újraszaporodni.

A pullulan film azonban nem zárja el annyira a levegőtől a húst, mint a plasztik csomagolás, ezért nem valószínű, hogy helyettesítheti a műanyagot.

“A húsipar kedveli a polietilén vákuum csomagoló anyagokat, amiket jelenleg használ” – mondja Cutter professzor. “A következő néhány évet arra szánom, hogy kitaláljam, hogyan lehetne ‘összeházasítani’ az antimikrobiális, ehető filmet a polietilénnel, hogy a levegőmentesen záró műanyag az ehető filmréteg antimikrobiális tulajdonságaival is rendelkezzen.”

Ez lehetne az ‘aktív csomagolás’ – polietilén film, antimikrobiális tulajdonságokkal.

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2014-05/ps-aef050114.php

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.