Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A humor, a nevetés javítja a memóriát

Posted by Suggestor - 2014. május 5. hétfő

A kaliforniai Loma Linda Egyetem kutatói kimutatták, hogy a humor csökkenteni képes a kortizol stresszhormon okozta károsodást.

Előző munkájukban azt fedezték fel, hogy a stressz rontja az idős emberek memóriáját és tanulási képességét, azért, mert a stressz megnöveli a kortizol hormon mennyiségét az agyban. (A kortizol az agyi idegsejteket károsíthatja.)

Mindnyájan tudjuk, hogy a nevetés stresszoldó hatású, a kutatók azt akarták bebizonyítani, hogy a kortizol által okozott agykárosító hatást is képes csökkenteni.

Három csoportot képeztek: az egyik csoport idős cukorbetegekből állt, a második csoport egészséges idősekből, a harmadik, idősekből álló csoport pedig nem vett részt a mulatságos videó levetítésén.

A két előbbi csoportnak levetítettek egy 20 perces, humoros videót, azután kitöltötték a memória-tesztet, amely mérte a vizuális felismerésüket, tanulási képességüket és az emlékezésüket. A harmadik csoport egyszerűen csak kitöltötte a tesztet.

Minden résztvevőnek mérték a kortizol-szintjét, a kísérlet előtt és után is.

Összehasonlítva a csoportok eredményeit, kitűnt, hogy a humoros videót nézők kortizol-szintje jelentős csökkenésen ment keresztül, míg a videót nem nézőknél ez nem volt így.

A mulatságos videót nézőknek nagy mértékben javult a memóriájuk, a tanulási képességük és a vizuális emlékezetük, szemben a videót nem nézőkkel. A cukorbeteg csoportnál mutatkozott a legnagyobb javulás a kortizol-szintben is és a memóriateszt pontszámában is.

Dr. Lee Burke, az egyik szerző szerint eredményeik arra engednek következtetni, hogy minél kevésbé áll stressz alatt egy személy, annál jobb az emlékezési teljesítménye, a humor pedig kiválóan képes csökkenteni a stresszt.

“A humor következtében csökken a kortizol stresszhormon, több memória-sejt marad a hippokampuszban, csökken a vérnyomás és megnő az átáramló vér mennyisége, és persze, javul a hangulatunk” – magyarázza.

“Maga a nevetés, a humor élvezete, növeli az endorfin és a dopamin kibocsátást az agyban, ami öröm- és jutalom érzetet okoz.”

Ezen felül, a végbe menő idegkémiai változások az agyban szélesítik a gamma-hullámsávot, ami javítja a memóriát.

Forrás: http://www.medicalnewstoday.com/articles/276042.php

2 hozzászólás a “A humor, a nevetés javítja a memóriát”

  1. Sándor said

    Sajnos én ezt nem tapasztalom. Nagyon sokat szoktam nevetni, szeretek vígjátékokat nézni, de a memóriám sajnos egyre gyengébb. Persze lehet, hogy a korral jár 😦

  2. uniohid said

    “… minél kevésbé áll stressz alatt egy személy, annál jobb az emlékezési teljesítménye, a humor pedig kiválóan képes csökkenteni a stresszt.” – Így van : ).

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: