Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Élelmi növényeink tápanyag tartalma csökken a széndioxid-szint növekedésével

Posted by Suggestor - 2014. május 8. csütörtök

Gabonaféléink és babféléink kevésbé lesznek táplálóak, ahogy emelkedik a széndioxid-koncentráció – állítják a kutatók, csak a kukorica, a cirok és a köles tartja meg tápértékét.

Összesen nyolc intézmény, Ausztrália, Izrael, Japán és az Egyesült Államok egyetemei összefogásával született meg ez a kutatás, és az erről szóló tanulmány, amelyet a Nature folyóirat közölt.

A légkör széndioxid-szintje a jelenlegi 400 ppm-ről várhatóan 550 ppm-re növekszik 2050-ig. Ehhez hasonló körülmények között vizsgálták meg a tudósok több búzafajta, rizs, borsó, szójabab, kukorica és cirok termesztését szabad földön.

A kutatók szimulálták a szabad földi termesztéshez a magas CO2 szintet egy Free Air Concentration Enrichment nevű rendszerrel, amely megteremti és monitorozza a talajszintű széndioxid-koncentrációt, hogy szimulálni lehessen a jövőbeni körülményeket. Meg kell jegyezni, hogy ebben a kutatásban az összes többi termesztési feltétel (napfény, talaj, víz, hőmérséklet) ugyanaz volt, mint ami jelenleg, és ugyanaz, mint a kontrollnövények számára.

“Amikor begyűjtöttük az összes magas széndioxid-koncentráció körülményei között termesztett kísérleti terményt a világ minden részéből, megdöbbentünk, milyen sok alapvető élelmünknek lett alacsonyabb a cink- és vastartalma” – mondja Andrew Leakey növénybiológus professzor (University of Illinois. “Miközben a cink- és vashiány ma is nagy egészségügyi probléma legkevesebb 2 milliárd ember számára.”

A cink- és a vastartalom jelentősen esett a búzában, a rizsben, a szántóföldi borsóban és a szójababban. Ezen kívül a búza és a rizs fehérjetartalma is csökkent a magasabb széndioxid-koncentráció mellett.

“Számos ország eltérő környezeti viszonyai között megfigyelhető volt ez a minőségbeli romlás.”

A cirokban és a kukoricában relatíve stabilak maradtak a tápanyagok a magas CO2-koncentráció mellett is, mert ezek a növények – a kölessel együtt – más típusú fotoszintézist (C4-est) használnak: eleve a leveleikben koncentrálják a széndioxidot, magyarázza Leakey.

További kutatásra van szükség, hogy meghatározzuk, milyen termést hoznak az alapvető élelmiszernövények a fejlődő országokban, hogyan reagálnak a megnövekedett légköri CO2 koncentrációra.

“Fontos, hogy elindítsuk ezeket a kutatásokat, trópusi éghajlaton, trópusi talajban, mert óriási a hiány ismeretekben, miközben az élelmiszerbiztonság már ma is egyike a legnagyobb problémáknak.”

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2014-05/uoia-acl050514.php

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.